Υποαλλεργικά προϊόντα: Μύθοι και αλήθειες

Πόσο ασφαλή είναι τα υποαλλεργικά προϊόντα;

Τα υποαλλεργικά προϊόντα δεν είναι και απαραίτητα «αθώα», αφού δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι διεθνείς κανονισμοί σχετικά με το τι ακριβώς είναι η υποαλλεργική φόρμουλα.

Τα καλλυντικά ως προϊόντα αλλά και ως τρόπος ζωής έχουν αναμφίβολα εισχωρήσει

στην καθημερινότητα ανδρών και γυναικών. Παρ' όλη την ευρύτατη χρήση

τους, λίγοι άνθρωποι έχουν μια καθαρή αντίληψη για τις επιδράσεις τους, αρνητικές

και θετικές.

Τα καλλυντικά, παρότι χρησιμοποιούνται για λόγους υγείας και τόνωσης του δέρματος, μπορούν να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση. Ορισμένα συστατικά τους, όπως αρώματα και συντηρητικά, μπορούν να δράσουν ως αλλεργιογόνα, ουσίες δηλαδή που προκαλούν αλλεργική αντίδραση.

Τι είναι τα υποαλλεργικά προϊόντα;

Υποαλλεργικό είναι ένα προϊόν το οποίο περιέχει λίγες αλλεργιογόνες ουσίες, γνωστές ως αλλεργιογόνα. Ωστόσο, δεν υπάρχει συμφωνημένος επιστημονικός ή νομικός ορισμός του όρου, η λέξη «υποαλλεργική» που αναγράφεται σε μια ετικέτα δεν προστατεύει απαραίτητα. Οι πωλητές καλλυντικών, παιχνιδιών, ενδυμάτων, ακόμη και κατοικίδιων ζώων μπορούν να επισημάνουν το προϊόν τους ως «υποαλλεργικό», χωρίς να απαιτείται να πληρούν οποιοδήποτε προδιαγραφόμενο από την κυβέρνηση πρότυπο.

Υποαλλεργικά προϊόντα κρέμες

Πώς εντοπίζουμε εάν χρειαζόμαστε ένα υποαλλεργικό προϊόν;

Τα αλλεργιογόνα συστατικά διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό και τα υποαλλεργικά προϊόντα μπορούν να εγγυηθούν μόνο για τα πιο γνωστά και βλαβερά συστατικά, σίγουρα όμως όχι για όλα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο αποτελεσματική κίνηση θα ήταν η εξονυχιστική ανάγνωση των συστατικών ενός προϊόντος από τον αγοραστή για να βεβαιωθεί πως δεν περιέχει συστατικά που θα μπορούσαν να τον βλάψουν. Άλλο ένα μέτρο ασφαλείας είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε προϊόντα κοντά στα μάτια και στα χείλη, αφού το δέρμα εκεί είναι ιδιαίτερα λεπτό και οποιαδήποτε δραστική ουσία απορροφάται αμέσως. Σε κάθε περίπτωση, όταν αγοράζουμε ένα νέο προϊόν, καλό είναι να το δοκιμάζουμε σε μια μικρή περιοχή του δέρματος και να το αγοράζουμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι για τη συμβατότητά τους.

Υποαλλεργικά προϊόντα κρέμα

Πώς να βρείτε τα κατάλληλα υποαλλεργικά προϊόντα

Μερικά υποαλλεργικά προϊόντα αξίζουν, διότι είναι χρήσιμα για το ευαίσθητο δέρμα, ωστόσο μερικά άλλα περιέχουν συστατικά που δεν είναι καλά γι' αυτό.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, κανένα υποαλλεργικό προϊόν δεν έχει μηδέν αλλεργιογόνα. Ακόμη και προϊόντα με πολύ καλά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιους.

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε αν ένα προϊόν είναι κατάλληλο για εσάς είναι να μάθετε να διαβάζετε τις λίστες των συστατικών, ώστε να διακρίνετε σε τι ακριβώς έχετε αλλεργία.

Υποαλλεργικά προϊόντα κρέμες

Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τις αλλεργικές σημάνσεις;

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA): «Δεν υπάρχουν ομοσπονδιακά πρότυπα ή ορισμοί που να διέπουν τη χρήση του όρου "υποαλλεργικό". Ο όρος σημαίνει ό,τι θέλει να σημαίνει μια συγκεκριμένη εταιρεία».

Οι άνθρωποι έχουν διάφορους βαθμούς ευαισθησίας στα συστατικά που προκαλούν αλλεργίες (αλλεργιογόνα).

Μερικοί μπορεί να μην επηρεάζονται καθόλου από ένα συγκεκριμένο συστατικό, άλλοι μπορεί να αισθάνονται ελαφρώς κνησμό ή άβολα, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που μπορεί να παρουσιάσουν μια πλήρη αλλεργική αντίδραση.

Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή το παιδί σας μπορεί να έχετε αλλεργία σε ένα φαγητό, ένα κατοικίδιο ζώο ή οποιαδήποτε ουσία, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δείτε αλλεργιολόγο για δοκιμές και θεραπεία. Τότε θα ξέρετε τι αλλεργιογόνα πρέπει να προσέξετε.

Υποαλλεργικά προϊόντα κρέμα χεριών

Υπάρχουν υποαλλεργικά προϊόντα;

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 187 προϊόντα προσωπικής φροντίδας σχεδιασμένα για παιδιά έδειξε ότι τα περισσότερα περιείχαν τουλάχιστον ένα γνωστό αλλεργιογόνο, ακόμη και όταν κυκλοφορούσαν στην αγορά ως υποαλλεργικά. Ορισμένες εταιρείες έχουν δικούς τους κανονισμούς και δεν χρησιμοποιούν κάποιες ενώσεις, όπως εκείνες που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη.

Αυτό όμως δεν εγγυάται απαραίτητα ασφαλέστερα προϊόντα. Ακόμη και κάποιο συντηρητικό που ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αντί για τις παραβένες (παραμπέν), οι οποίες είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM