Αρχικά, το captagon ήταν ένα από τα ονόματα με τα οποία κυκλοφόρησε το διεγερτικό φαιναιθυλίνη από τη γερμανική χημική εταιρεία Chemiewerk Homburg το 1961.
Το φάρμακο πωλήθηκε ως θεραπεία για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα καθώς και για τη ναρκοληψία και, σε μικρότερο βαθμό, την κατάθλιψη.
Το φάρμακο, ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ ρυθμιστική έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και το 1981 ανακηρύχθηκε ελεγχόμενη ουσία αφού η ιατρική κοινότητα διαπίστωσε ότι οι εθιστικές ιδιότητες του φαρμάκου υπερτερούσαν των κλινικών του οφελών.
Μέχρι το 1986 το captagon είχε απαγορευτεί στις περισσότερες χώρες, αλλά η φαινεθυλίνη είχε γίνει αρκετά δημοφιλής στην Αραβική χερσόνησο ώστε το χάπι άρχισε να παράγεται παράνομα, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στη Βουλγαρία.
Σχετίζεται στενά με τη μεθαμφεταμίνη ένα άλλο πιο ισχυρό συνθετικό διεγερτικό, ίχνη του οποίου μερικές φορές βρίσκονται στο captagon.
Σήμερα, το captagon κατασκευάζεται κυρίως στη Συρία και τον Λίβανο, όπου παράγονται εκατοντάδες εκατομμύρια χάπια. Εκατομμύρια χάπια αναχαιτίζονται από τελωνειακούς υπαλλήλους στον Κόλπο κάθε μήνα, καθώς η περιοχή συνεχίζει να καταπολεμά το λαθρεμπόριο
Τα περισσότερα από τα χάπια που πωλούνται ως Captagon σε όλη την περιοχή έχουν λίγα κοινά με τα δισκία που παράγονται τη δεκαετία του 1960.
Αν και είναι σφραγισμένα με το λογότυπο Captagon, αυτά τα πλαστά χάπια –συχνά σε λευκό ή κιτρινωπό καφέ χρώμα– είναι πολύ λιγότερο πιθανό να περιέχουν φαινεθυλίνη, τη χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα αρχικά δισκία.
Αντίθετα, αποτελούνται συχνότερα από ένα μείγμα άλλων παραγώγων αμφεταμίνης που παράγονται ευκολότερα, καθώς και από πρόσθετα όπως η καφεΐνη, η κινίνη και η παρακεταμόλη.
Διαβάστε τη συνέχεια Captagon: Ποιος το παίρνει και τι επιπτώσεις έχει στο χρήστη
Πηγή Health4u