Δυσκοιλιότητα: Βότανα και τροφές που περιορίζουν τα συμπτώματα της

Η δυσκοιλιότητα είναι μία δυσάρεστη κατάσταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό με την κατανάλωση των κατάλληλων βοτάνων και τροφών που μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα της

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα το οποίου αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωπο σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει ποικίλες αιτίες. Συνήθως βέβαια είναι το αποτέλεσμα της αργής κίνησης του πεπτικού συστήματος. Περίπου το 14% των ανθρώπων έχουν εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κένωση λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, άμορφα ή σκληρά κόπρανα, αίσθηση ατελούς κένωσης, πόνο και μετεωρισμό.

Ευτυχώς, η δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα βότανα και τροφές, που μαλακώνουν τα κόπρανα και αυξάνουν τον αριθμό των κενώσεων, φέρνοντας ανακούφιση στους πάσχοντες.

Δυσκοιλιότητα και βότανα
  • Φύλλα Αλεξάνδρειας: Τα φύλλα Αλεξάνδρειας είναι ένα από τα πιο γνωστά και συχνά χρησιμοποιούμενα καθαρτικά βότανα. Προέρχονται από τα αποξηραμένα φύλλα και τους λοβούς του θάμνου Senna alexandrina. Το φυτό senna περιέχει ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσίδες και διεγείρουν το πεπτικό σύστημα. Πολλά καθαρτικά χάπια περιέχουν αυτές τις ενώσεις.
  • Τσάι μέντας: Το τσάι μέντας είναι μια δημοφιλής φυσική θεραπεία για πεπτικά προβλήματα. Πολλά καθαρτικά φάρμακα περιέχουν εκχύλισμα μέντας. Η καταπραϋντική δράση της μενθόλης μπορεί να βοηθήσει το στομάχι να χαλαρώσει και να κάνει τα έντερα να κινηθούν. Ένα φλιτζάνι μέντα έπειτα από κάθε γεύμα μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με δυσκοιλιότητα και στομαχικό πόνο.
  • Πικραλίδα: Το τσάι πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει σε ήπια πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα ή περιστασιακή δυσκοιλιότητα. Η πικραλίδα μπορεί να διεγείρει το ήπαρ να παράξει χολή, η οποία μπορεί έμμεσα να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Το τσάι πικραλίδας μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως διουρητικό, προσθέτοντας περισσότερο νερό στο πεπτικό σύστημα και τα κόπρανα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ήπιας δυσκοιλιότητας. Για τη διευκόλυνση της πεπτικής διαδικασίας, πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι πικραλίδας έπειτα από κάθε γεύμα.
  • Μαϊντανός: Ο μαϊντανός είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει στις πεπτικές διαταραχές. Ένα τσάι που περιλαμβάνει τα φύλλα ή τους σπόρους του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ήπιας δυσκοιλιότητας. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι μασούσαν τα φύλλα ή τους μίσχους του μαϊντανού για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η κακή αναπνοή και ο μετεωρισμός.

Διαβάστε ποιες τροφές μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM