Τι προκαλεί τη δυσφαγία και πώς αντιμετωπίζεται;

Η δυσφαγία ή αλλιώς οι διαταραχές κατάποσης είναι η αδυναμία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής – Η δυσκολία στην κατάποση είναι μια προσωρινή κατάσταση, η οποία συνήθως περνά από μόνη της και μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες ηλικίες

Η δυσφαγία δεν αποτελεί από μόνη της ασθένεια, αλλά συχνά συνοδεύει άλλες παθήσεις, όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο εγκεφάλου ή λάρυγγα, νευροεκφυλιστικές παθήσεις (π.χ. Πάρκινσον, ALS, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.), άνοια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις.

Στάδια κατάποσης

Ο άνθρωπος καταπίνει εκατοντάδες φορές μέσα στη μέρα. Τα στάδια της κατάποσης είναι τέσσερα. Στο πρώτο γίνεται η προετοιμασία της μπουκιάς μέσα στη στοματική κοιλότητα, με τη βοήθεια του σιέλου, ώστε να προχωρήσει στον φάρυγγα. Στο δεύτερο στάδιο η γλώσσα σπρώχνει την μπουκιά προς το πίσω μέρος του λαιμού, τον φάρυγγα δηλαδή. Κατά το τρίτο η μπουκιά εισχωρεί διά του φάρυγγα. Στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο η τροφή διέρχεται από τον οισοφάγο στο στομάχι.

Δυσκολία στην κατάποση

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών και Άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας, υπάρχουν 50 ζεύγη μυών και νεύρων που συμβάλλουν στην κατάποση. Τα αίτια που μπορεί να δυσκολεύεστε να καταπιείτε είναι ποικίλα. Μερικά από αυτά είναι:

  • Όξινη παλινδρόμηση: Η παλινδρόμηση οξέων προκαλείται όταν οτιδήποτε εμπεριέχεται στο στομάχι κατευθύνεται προς τον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα, πόνο στο στομάχι και ρέψιμο. Συνήθως είναι υπεύθυνη και για την οισοφαγίτιδα.
  • Καούρα: Η καούρα είναι η αίσθηση καψίματος που αισθάνεται ο ασθενής στο στήθος του, η οποία συχνά συνοδεύεται από μια πικρή γεύση στη στοματική κοιλότητα.
  • Οισοφαγίτιδα από έρπητα: Οισοφαγίτιδα από έρπητα προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1). Η λοίμωξη προκαλεί πόνο στο στήθος και δυσκολία στην κατάποση.
  • Επιγλωττίτιδα: Η επιγλωττίτιδα είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, στην οποία απαιτείται ιατρική παρακολούθηση.
  • Καρκίνος του οισοφάγου: Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου εμφανίζεται όταν ένας κακοήθης όγκος σχηματίζεται στον οισοφάγο.
  • Καρκίνος του στομάχου: Ο καρκίνος του στομάχου εμφανίζεται όταν σχηματίζονται καρκινικά κύτταρα εσωτερικά στο στομάχι.
  • Οζίδιο του θυρεοειδούς: Ένα οζίδιο θυρεοειδούς είναι ένα κομμάτι που μπορεί να αναπτυχθεί στον θυρεοειδή αδένα σας.

Διαβάστε περισσότερα για τα συμπτώματα και την θεραπεία στο health4u.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM