«Πράσινο φως» για να χορηγείται κολχικίνη – ένα γνωστό καρδιολογικό φάρμακο – σε ασθενείς με Covid-19, έδωσε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας. Καναδική μελέτη δείχνει ότι μειώνει 44% τη θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να χορηγείται κολχικίνη σε μερικούς ασθενείς με κορονοϊό, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, η καναδική μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης», σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης στην Ελλάδα, καθηγητής καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος.
Η απόφαση της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την χορήγηση της κολχικίνηςΗ επιτροπή αποφάσισε, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Π. Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου.
Ωστόσο όπως τόνισε «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορονοϊό μοριακό τεστ».
Η χορήγηση κολχικίνης αφορά όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών οι οποίοι έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επιπρόσθετα, μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς ηλικίας 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.
Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:
- σακχαρώδης διαβήτης,
- παχυσαρκία,
- υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί,
- άσθμα,
- ΧΑΠ,
- καρδιακή ανεπάρκεια και
- στεφανιαία νόσος
Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται πως θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.
Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- ΙΣΑ: Κατ’ οίκον εμβολιασμός ατόμων με αναπηρία
- Κορονοϊός – ECDC: Ξανά «πράσινες» περιοχές της Ελλάδας
- Έρευνα: Πολύ συχνότερο το κώμα στους ασθενείς με Covid-19 στις ΜΕΘ
- Η «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη του κορονοϊού δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια