Η «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη του κορονοϊού δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια

Τα εμβόλια δεν καλύπτουν πλήρως την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού – Για κίνδυνο επαναλοίμωξης προειδοποιούν οι επιστήμονες 

Την ώρα που η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πανδημίας του κορονοϊού συμπληρώνει έναν περίπου μήνα, ανησυχία προκαλεί η «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη του ιού, η οποία πιθανώς δεν καλύπτεται πλήρως από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Έτσι, είναι πιθανό τα εμβόλια κατά του κορονοϊού να χρειαστούν ανασχεδιασμό φέτος, προκειμένου να παρέχουν αποτελεσματικότερη προστασία έναντι της νέας «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης Β1351.

Πιο συγκεκριμένα, η μετάλλαξη αυτή φαίνεται ότι μπορεί να «ξεφύγει» από τα αντισώματα τα οποία εξουδετερώνουν προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

Κινδυνεύουν και όσοι έχουν ήδη νοσήσει;

Επιπρόσθετα, όσοι μολύνθηκαν ήδη από τον κορονοϊό και νόσησαν, ίσως μην έχουν επαρκή προστασία αντισωμάτων έναντι αυτής της νέας παραλλαγής του ιού SARS-CoV-2, όπως αναφέρουν Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Η μετάλλαξη Β1351 

Η Β1351 είναι διαφορετική από τη «βρετανική» παραλλαγή Β117, αν και οι δύο έχουν μία κοινή μετάλλαξη στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, κάτι που τις καθιστά αμφότερες πιο μεταδοτικές.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίοι έκαναν προδημοσίευση στο bioRxiv (δεν έχουν κάνει ακόμη επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian» και το πρακτορείο Reuters, διαπίστωσαν ότι η νέα μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε αρχικά στη χώρα τους εμφανίζεται σημαντικά πιο ανθεκτική τόσο στα αντισώματα που έχουν ληφθεί από πλάσμα αίματος ασθενών που έχουν αναρρώσει, καθώς και σε τρία μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν παραχθεί ειδικά για τη θεραπεία των ασθενών με τη νόσο.

Αυτό σημαίνει πως το εν λόγω στέλεχος πιθανώς μπορεί να μολύνει ξανά όσους έχουν ήδη αρρωστήσει από κορονοϊό, αλλά και να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια.

Τα ευρήματα από τους Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες

Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες βρήκαν πως η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τον κορονοϊό πέφτει κατά οκτώ φορές απέναντι στη νέα μετάλλαξη.

Εν ολίγοις, χρειάζονται οκταπλάσια αντισώματα προκειμένου να εξουδετερωθεί η νέα μετάλλαξη, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού. Μία πτώση κατά οκτώ φορές στην ικανότητα εξουδετέρωσης είναι το όριο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει για να εξετάζεται η αλλαγή στη σύνθεση των εποχικών αντιγριπικών εμβολίων (αν και οι δύο λοιμώξεις δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες).

Να σημειωθεί επίσης πως σε μερικούς ασθενείς η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων του χορηγούμενου πλάσματος απέναντι στη «νοτιοαφρικανική» παραλλαγή εμφανίσθηκε μειωμένη έως κατά 64 φορές. Ωστόσο, σχεδόν στους μισούς ανθρώπους –21 στους 44– δεν υπήρξε καθόλου μείωση στην εξουδετερωτική ικανότητά τους απέναντι στη νέα μετάλλαξη.

«Σημαντικός ο κίνδυνο επαναλοίμωξης από το νέο στέλεχος»

Οι ερευνητές προειδοποίησαν για «σημαντικό κίνδυνο επαναλοίμωξης» από το νέο στέλεχος και για «επείγουσα ανάγκη» να υπάρξουν εμβόλια που μπορούν να ανασχεδιασθούν γρήγορα. Περιστατικά επαναλοίμωξης με το στέλεχος Β1351 ήδη έχουν αναφερθεί στη Νότια Αφρική.

Εάν τα ευρήματα των Νοτιοαφρικανών επιστημόνων επιβεβαιωθούν, ο κίνδυνος ευρύτερης εξάπλωσης της «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης θα δικαιολογεί την εξέταση αλλαγής της σύνθεσης των εμβολίων το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον ανοσολόγο Τρέβορ Μπέντφορντ του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον.

Όλτμαν: «Ενοχλητικά» τα νοτιοαφρικανικά ευρήματα

Ο καθηγητής Ανοσολογίας Ντάνι Όλτμαν του Imperial College του Λονδίνου, με τη σειρά του, χαρακτήρισε «ενοχλητικά» τα νοτιοαφρικανικά ευρήματα και είπε ότι μπορεί να έχουν επιπτώσεις για τα εμβόλια. Το ερώτημα που τίθεται, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι αν και κατά πόσο η νέα αυτή μετάλλαξη υποσκάπτει την προστασία των σημερινών εμβολίων. Την ίδια ώρα ο καθηγητής προχώρησε και στην εκτίμηση πως «αυτό πράγματι ισχύει για τη νοτιοοαφρικανική παραλλαγή, αλλά πιθανώς όχι για τη βρετανική».

«Δεν χρειάζεται πανικός»

Ο καθηγητής Βιολογίας Τζέιμς Νάισμιθ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημείωσε πως «δεν είναι καλά τα νέα» από τη Νότια Αφρική, αλλά συμβούλευσε να μη δημιουργείται πανικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM