Μόλις σήμερα η φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε πως πρόκειται να ενισχύσει τις ικανότητες παραγωγής του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19. Και αναμένει να παράξει μέχρι και 3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της. Επιπλέον, σημείωσε ότι αυξάνει τις προσδοκίες της για την παραγωγή εμβολίων το 2021 μεταξύ των 800 εκατομμυρίων και του ενός δισεκατομμυρίου δόσεων, από τα 700 εκατομμύρια.
Από τι θα εξαρτηθεί ο τελικός αριθμός των εμβολίων της Moderna;
Πιο συγκεκριμένα, ο τελικός αριθμός των εμβολίων που θα παράξει η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εμβολίων μικρότερης δόσης, για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ή για επαναληπτικά εμβόλια σε εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί.
«Βλέπουμε πολύ μεγάλη ανάγκη για πρώτες δόσεις εμβολίων, το ακούμε σε όλο τον κόσμο, αλλά και για επαναληπτικές δόσεις»
Για τις πρώτες δόσεις εμβολίων χρειάζονται 100 μικρογραμμάρια δραστικής ουσίας, αλλά τα επαναληπτικά ίσως μόνο 50 μικρογραμμάρια. «Βλέπουμε πολύ μεγάλη ανάγκη για πρώτες δόσεις εμβολίων, το ακούμε σε όλο τον κόσμο, αλλά και για επαναληπτικές δόσεις», δήλωσε ο Στίβεν Χογκ πρόεδρος της Moderna.
«Οπότε ανάλογα (…) με πόσες από τις παραγγελίες που θα γίνουν θα αφορούν τρίτες δόσεις (επαναληπτικά εμβόλια) ή παιδιατρικές δόσεις 50 μικρογραμμαρίων, ενδέχεται να παράξουμε ως και 3 δισεκατομμύρια δόσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί για τρεις μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου
Να σημειωθεί, πως αρχικά Moderna είχε ανακοινώσει ότι αναμένει να παρασκευάσει 1,4 δισεκατομμύριο δόσεις το 2022. Την ίδια ώρα, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία τόνισε πως το εμβόλιό της κατά του κορoνοϊού δύναται να διατηρηθεί για διάστημα μέχρι και τριλων μηνών σε θερμοκρασία ψυγείου. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μάλιστα, καθιστά πιο εύκολη τη διανομή του εμβολίου της Moderna σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε καταψύκτες.
«Αυτή είναι μια εξέλιξη που πραγματικά έχει σημασία για το 2022 και την Αφρική και την πρόσβαση σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος», κατέληξε ο Στίβεν Χογκ.