Η Ευρώπη απαντά στον εμπορικό πόλεμο με όπλο τη φορολογία στην τεχνολογία

Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει τα "δόντια" της απέναντι στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι εάν οι εμπορικές εντάσεις που έχει προκαλέσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν τερματιστούν, τότε κολοσσοί του τεχνολογικού και ψηφιακού τομέα – όπως η Google, η Amazon και η Meta – θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο βαρύτατης φορολογίας.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, ειδικά στα διαφημιστικά έσοδα των αμερικανικών ψηφιακών πλατφορμών, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχει ευρύ φάσμα αντιμέτρων», τόνισε χαρακτηριστικά. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επιβληθούν φόροι στα διαφημιστικά έσοδα ψηφιακών υπηρεσιών».

Το «όπλο-μπαζούκα» της ΕΕ και οι πιέσεις στην Ουάσιγκτον

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στον «μηχανισμό αποτροπής μέτρων εξαναγκασμού» – ένα ισχυρό εργαλείο που η ευρωπαϊκή διπλωματία αποκαλεί «μπαζούκα» – το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν εξαντληθούν οι ειρηνικές οδοί. Ο μηχανισμός προβλέπει από πάγωμα πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά έως και μπλόκο σε συγκεκριμένες επενδύσεις.

Η προειδοποίηση αυτή ήρθε λίγες μόλις ώρες αφότου η ΕΕ ανακοίνωσε την αναστολή για 90 ημέρες της απάντησής της στους αμερικανικούς δασμούς, ώστε να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις.

Οι δασμοί του Τραμπ και η ευρωπαϊκή «γραμμή άμυνας»

Η εμπορική σύγκρουση αναζωπυρώθηκε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επιπλέον τελωνειακούς δασμούς 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα, αλλά και 10% σε μια ευρεία γκάμα ευρωπαϊκών προϊόντων.

Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέστειλε προσωρινά τους νέους δασμούς 20% για προϊόντα από την Ευρώπη, διατήρησε τους βασικούς δασμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίμηνης αναστολής.

Η Ευρώπη δηλώνει αποφασισμένη να επιτύχει μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία, απορρίπτοντας οποιαδήποτε πρόταση που θίγει τα θεμέλια της εσωτερικής αγοράς.

«Οι δασμοί είναι φόροι που τελικά πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές», υπενθύμισε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως ανέκαθεν τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας με μηδενικούς δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

«Κόκκινες γραμμές» για τεχνολογία και ΦΠΑ

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη στάση της ΕΕ ως προς τη ρύθμιση των τεχνολογικών γιγάντων. Η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για τις τεχνολογίες «απαραβίαστο», αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο αναθεώρησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) ή των αυστηρών κανόνων ανταγωνισμού και περιεχομένου.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της συνεχίζει να επικρίνει αυτούς τους κανονισμούς, ισχυριζόμενη πως συνιστούν μη δασμολογικά εμπόδια που περιορίζουν αδίκως τις αμερικανικές εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η κρίση ως ευκαιρία για ανασχεδιασμό του ΠΟΕ

Κλείνοντας τη συνέντευξή της, η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στις συνέπειες του εμπορικού πολέμου, υπογραμμίζοντας πως το αδιέξοδο πυροδοτεί μια παγκόσμια συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Ποτέ δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη μια καλή κρίση», ανέφερε με νόημα, δείχνοντας την πρόθεση της ΕΕ να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εμπορικού μέλλοντος του πλανήτη.