Νυκταλωπία (nyctalopia), δηλαδή, η ανικανότητα να βλέπουμε καλά τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, δεν είναι μια ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης
Η νυκταλωπία συμβαίνει όταν το μάτι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως για παράδειγμα την νύχτα. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποτελεί πάθηση από μόνη της, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας υπάρχουσας οφθαλμικής διαταραχής.
Νεκτάριος Δαμίγος, χειρουργός – οφθαλμίατρος στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας
Ο Νεκτάριος Δαμίγος χειρουργός οφθαλμίατρος του κέντρου υγείας Νίκαιας αναλύει μερικές από τις παθήσεις και τα αίτια που συνοδεύουν αυτό το σημαντικό σύμπτωμα που απασχολεί αρκετούς πολίτες.
Στην ουσία, το αντανακλαστικό της κόρης του ματιού (μύση-μυδρίαση) μας βοηθάει να δεχόμαστε λιγότερα ή περισσότερα φωτεινά ερεθίσματα, μεγαλύτερη ή μικρότερη δέσμη φωτός καθώς και αυξημένη ή μειωμένη λειτουργία φωτουποδοχέων (light receptors) ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού. Στην νυχταλωπία οι λειτουργίες αυτές δεν γίνονται σωστά λόγω κάποιας πάθησης ή διαταραχής.
Λίγα λόγια αναφορικά με τη λειτουργία του οφθαλμούΟ οφθαλμός απαρτίζεται από διάφορα διαθλαστικά μέσα,αρχής γενομένης του κερατοειδή,το υδατοειδές υγρό,τον κρυσταλλοειδή φακό και το υαλοειδές σώμα. Μία φωτεινή δέσμη εισέρχεται απ αυτά τα μέσα και καταλήγει στον αμφιβληστροειδή για να απορροφηθεί από τα κύταρρα φωτουποδοχείς (κωνία-ραβδία). Τα κωνία είναι υπεύθυνα για την όραση μας στο φώς και τα ραβδία για την όραση μας στο σκοτάδι. Η αναλογία των κυττάρων αυτών διαφέρει από το κέντρο(κεντρικό βοθρίο της ωχράς) προς την περιφέρεια του αμφιβληστροειδή.
Η κόρη του οφθαλμού είναι υπεύθυνη για το ποσοστό της φωτεινής δέσμης που θα φτάσει εκεί, καθώς έχει την δυνατότητα να ανοίγει και να κλείνει, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού. Αυτό επιτυγχάνεται με τον σφιγκτήρα μυ της ίριδας. Την ίδια ακριβώς λειτουργία έχουν και οι φωτογραφικές μηχανές. Ανοιγοκλείνοντας δηλαδή το κλείστρο του φακού επιτρέπουν να περάσει το κατάλληλο μέγεθος φωτεινής δέσμης για να απεικονίσουν την καλύτερη φωτογραφία.
Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Μάθε Πρώτες Βοήθειες και σώσε ανθρώπινες ζωές
- Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συμπτώματα και θεραπεία
- Πώς σχετίζεται η κατάθλιψη με τον πόνο στη μέση;