Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συμπτώματα και θεραπεία

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, γνωστή και ως η νόσος του πληκτρολογίου, είναι μια κατάσταση η οποία προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στο χέρι. Ποια τα αίτια, τα συμπτώματα και η θεραπεία αυτής της ενοχλητικής πάθησης;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια μικρή περιοχή στην παλαμιαία επιφάνεια που δημιουργείται από τα οστά του καρπού και τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού, έναν ισχυρό σύνδεσμο συνδετικού ιστού.

Η πάθηση είναι κυρίως ενοχλητική παρά επικίνδυνη και, αν δεν θεραπευτεί από μόνη της, διατρέχει χρονικό διάστημα 5-10 ετών οπότε τα ενοχλήματα σταματούν μεν, αλλά στα χέρια παραμένουν ατροφίες και μυϊκή αδυναμία. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητη η θεραπεία.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι γενικά πιο συχνό στις γυναίκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή του καρπιαίου σωλήνα είναι σχετικά μικρότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Οι γυναίκες που έχουν το σύνδρομο μπορεί επίσης να έχουν μικρότερες καρπιαίες σήραγγες από εκείνες που δεν εμφανίζουν την πάθηση.

Αίτια

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δημιουργείται στο μέσο του νεύρου που διατρέχει το μήκος του βραχίονα, διασχίζει ένα πέρασμα του καρπού (καρπιαία σήραγγα) και ολοκληρώνεται στο χέρι. Η ανατομία του καρπού και πιθανώς οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών μπορούν να συμβάλουν σε αυτό. Η σωστή θεραπεία συνήθως ανακουφίζει από το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα και αποκαθιστά τη λειτουργία του καρπού και του χεριού.

Ειδικότερα, το σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού, όπως οι εξής η πληκτρολόγηση, σε παθήσεις όπως ενδεικτικά:

Ισχυροί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι τα χειρωνακτικά επαγγέλματα και αθλήματα όπως το τένις, η τοξοβολία και το ακόντιο. Επιπλέον, είναι πιθανό το πρόβλημα να εμφανιστεί και σε ανθρώπους που κάθονται σε αναπηρική καρέκλα, λόγω υπερχρήσης του μέλους.

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM