Οι τροφές που βοηθούν στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ωστόσο μερικές κατάλληλες τροφές μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο των φλεγμονών.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι η δυσκαμψία και ο πόνος που προκαλείται κατά την κίνηση των αρθρώσεων. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος και η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Περίπου το 75% των ασθενών είναι γυναίκες. Στην πραγματικότητα, 1-3% του συνόλου των γυναικών θα νοσήσουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η ασθένεια ξεκινά συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 30 – 50, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Συμπτώματα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αν και οι μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών είναι συχνά οι πρώτες που επηρεάζονται. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως τις αρθρώσεις συμμετρικά (ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές του σώματος και στον ίδιο βαθμό), όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο

Ο πόνος που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι συνήθως πολύ οξύς. Το πρωί είναι χειρότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Επίσης, είναι πολύ έντονος έπειτα από μια περίοδο αδράνειας.

  • Ακαμψία

Οι αρθρώσεις που επηρεάζονται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα άκαμπτες. Ο πάσχων ενδέχεται να μην μπορεί να λυγίσει πλήρως τα δάχτυλά του ώστε να σχηματίσει γροθιά. Όπως και ο πόνος στις αρθρώσεις, έτσι και η δυσκαμψία είναι συχνά χειρότερη το πρωί.

  • Οίδημα και ερυθρότητα

Στις αρθρώσεις που επηρεάζονται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα προκαλείται φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωσή τους, αίσθηση καψίματος και ευαισθησία κατά το άγγιγμα. Οι αρθρώσεις σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να διογκωθούν σε τέτοιο βαθμό, που να προκληθούν ρευματοειδή οζίδια.

Επιπλέον συμπτώματα:

Εκτός από τα προβλήματα που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, ορισμένα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζουν:

  • κόπωση και έλλειψη ενέργειας
  • πυρετό
  • εφίδρωση
  • έλλειψη όρεξης
  • απώλεια βάρους

Δείτε τις τροφές που βοηθούν στη ρευματοειδή αρθρίτιδα στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM