Κοροναϊός: Ο Κικίλιας ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Κοροναϊός: Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με στόχο το συντονισμό των μέτρων σε όλα τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναϊού Covid-19.

Απέναντι στον κοροναϊό, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει η καθεμία τα δικά της μέτρα, σε ό,τι αφορά την επιβολή καραντίνας, τους ελέγχους επιβατών και τις συμβουλές προς τους ταξιδιώτες. Όμως, σε μία ζώνη όπου η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων αποτελεί τον κανόνα, οι 27 κρίνουν αναγκαίο «να ενισχύσουν τον ήδη υπάρχοντα συντονισμό» ώστε «να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα» των μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το σχέδιο του κειμένου του κοινού ανακοινωθέντος. Το σχέδιο, το οποίο περιέχει κατάλογο γενικών δεσμεύσεων, θα εγκριθεί, μαζί με τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις, στο τέλος της συνεδρίασης.

«Έχουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε περισσότερο, να συντονισθούμε επί των μέτρων απαγόρευσης εισόδου, για την άφιξη των ταξιδιωτών, την επιδημιολογική ανάλυση των κρουσμάτων, τα αποθέματα του εξοπλισμού προστασίας» δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας, Ανιές Μπουζέν κατά την προσέλευσή της στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας.

«Οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα και είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στο πρόβλημα αυτό κατά συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια την Υγεία Στέλλα Κυριακίδη.

Μαζί με δύο ακόμη ευρωβουλευτές της ομάδας του, ο Αντόνιο Ταγιάνι υπέβαλε στην Επίτροπο, πρόταση για την συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους ταξιδιώτες, για τις διαδρομές που έχουν ακολουθήσει, τα πρόσωπα με τα οποία έχουν έλθει σε επαφή, καθώς και ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η περιορισμένη τοπικά επιδημία θα εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ ο Τσέχος ομόλογός του Ανταμ Βόιτεχ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων που θα περιορίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την διαχείριση των κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην σύνοδο, τόνισε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι ακόμη μικρός». «Ο κίνδυνος είναι μικρός, αλλά υπαρκτός, και μπορεί να αυξηθεί, κατά συνέπεια οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο», είπε. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ελέγχων, ο Ευρωπαίος επίτροπος τάχθηκε υπέρ της λήψης «αναλογικών μέτρων».

Ο υπουργός Υγείας της χώρας μας, Βασίλης Κικίλιας συμμετέχει στην έκτακτη σύνοδο. Μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Κοροναϊός: Κίνδυνος ελλείψεων σε φάρμακα και υλικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιφορτισθεί από τα κράτη μέλη «να διευκολύνει την αναγκαία πρόσβαση σε είδη εξοπλισμού ατομικής προστασίας, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο ενδεχόμενες ελλείψεις», σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Κατά τη σημερινή σύνοδο θα συζητηθούν επίσης τρόποι για να αποτραπούν επιπτώσεις στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε φάρμακα εξαιτίας της επιδημίας. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι η κύρια παραγωγός των δραστικών ουσιών που περιέχουν τα φάρμακα.

Για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκταμιεύσει 10 εκατομμύρια ευρώ για την έρευνα με στόχο την παρασκευή εμβολίου και υποστηρίζει πρόγραμμα σύνδεσης 300 νοσοκομείων και 900 εργαστηρίων.

Η Κομισιόν συμμετείχε επίσης στη χρηματοδότηση της επιχείρησης επαναπατρισμού από την Κίνα 500 ατόμων και την αποστολή 12 τόνων ιατρικής βοήθειας προς την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: