Μέσα στην πολύβουη πρωτεύουσα, όσοι κινούνται στο Κέντρο της Αθήνας έχουν περάσει σίγουρα έξω από την Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης Αιόλου ή έχουν σταματήσει να ανάψουν ένα κεράκι. Του Κώστα Παππά
Εκεί που στην προ-κορονοϊού εποχή τα γέλια και οι παρέες των νέων, από τα γύρω καφέ, έδιναν μια όμορφη πινελιά στην καθημερινότητα, βρίσκεται ένας από τους πιο ιστορικούς ναούς των νεότερων χρόνων της Αθήνας.
Κατασκευάστηκε την περίοδο 1847-1850 και για ένα χρονικό διάστημα λειτούργησε ως Μητρόπολη της Αθήνας –πριν την κατασκευή τους σημερινού Μητροπολιτικού ναού.Η παλαιότερη μεσαιωνική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης είχε αποτεφρωθεί κατά τον πρώτο χρόνο της επανάστασης και είχε μείνει μόνο το μπροστινό της μέρος. Μετά την επανάσταση και την αναδόμησή της, έγινε ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι εκεί γίνονταν οι επίσημες τελετές όταν η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
Ο νεότερος ναός σχεδιάστηκε ως τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, με δύο κωδωνοστάσια και χαρακτηρίζεται ως «νεοκλασικού ρυθμού, με αναγεννησιακές αλλά και βυζαντινές επιδράσεις».
Η αρχή των εργασιών έγινε το 1847, και στην κατασκευή του αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν υλικά από παλαιότερες Αθηναϊκές εκκλησίες που είχαν κατεδαφιστεί, αλλά και υλικά από τα ερείπια της Ακρόπολης.
Η Αγία Ειρήνη ταυτίστηκε με σπουδαία ιστορικά γεγονότα της εποχής μετά την Επανάσταση του 1821, καθώς εκεί τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του Γέρου του Μοριά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1843.
Την ημέρα της κηδείας η σορός του Κολοκοτρώνη, ντυμένη με τη στολή του Αντιστρατήγου, το ξίφος και την περικεφαλαία του και συμβολικά μια τουρκική σημαία κάτω από τα πόδια, πέρασε από τις οδούς Ερμού και Αιόλου και κατέληξε στον τότε Μητροπολιτικό ναό της Αθήνας, την Αγία Ειρήνη.
Πρωτοφανές πλήθος, περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι, αριθμός σημαντικός για την εποχή, καθώς στην Αθήνα ζούσαν τότε λίγες χιλιάδες ψυχές ανθρώπων, ακολούθησαν στην συνέχεια την εκφορά μπροστά από τα τότε ανάκτορα και τέλος στο νεκροταφείο.
Η Κηδεία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όμως δεν είναι το μοναδικό σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα στην Αγία Ειρήνη Αιόλου.Στον ναό αυτό έχουν συμβεί και άλλα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς εκεί έγινε η τελετή ενηλικίωσης του Όθωνα, η Δοξολογία για το ελληνικό Σύνταγμα και η Δοξολογία για το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1850.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που καθιστά την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης Αιόλου ιδιαίτερη είναι και το επιχρυσωμένο τέμπλο της, το οποίο είναι δωρεά του Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου το έτος 1850.
Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας είναι όμορφο να συνδυαστεί με την είσοδο στο ναό που στέκει τόσες δεκαετίες στον ίδιο χώρο και έχει να εκμυστηρευτεί σημαντικά μυστικά της νεότερης ιστορίας και της πίστης μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Νίκος Γαλάνης: Ο δάσκαλος που αναβίωσε την Ελληνική Επανάσταση
- Το έπος της Ελληνικής Επανάστασης: Αλήθειες και μύθοι – Τι έγινε στις 25 Μαρτίου του 1821;
- Το έπος της Ελληνικής Επανάστασης: Αλήθειες και μύθοι – Ο Παπαφλέσσας, μέσα από τέσσερις στιγμές
- Το έπος της Ελληνικής Επανάστασης: Αλήθειες και μύθοι – Ο έρωτας του Φωτήλα με την Αϊσέ