Το έπος της Ελληνικής Επανάστασης: Αλήθειες και μύθοι – Ο έρωτας του Φωτήλα με την Αισέ

Ο έρωτας του Παναγιώτη Φωτήλα με την  Αισέ –κόρη του Βοεβόδα των Καλαβρύτων– έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πρώτη Ελληνική νίκη στην Πελοπόννησο – Μια βεντέτα που παραμερίστηκε

Η πρώτη νικηφόρα για τα Ελληνικά άρματα, τουφεκιά στο χωροχρόνο της επανάστασης του 1821 έπεσε στις 17 του Μάρτη στα Καλάβρυτα. Ο αρχιστράτηγος της κωμόπολης, Σωτήρης Χαραλάμπης, σε συνεργασία με άλλες κεφαλές του αγώνα στην Αχαΐα, εξοστρακίζει τους Οθωμανούς των Καλαβρύτων μετά από τετραήμερη πολιορκία των τριών Πύργων της Περιοχής.

Ο Χαραλάμπης είχε προϊδεάσει για το εγχείρημα από τη διάσκεψη της Βοστίτσας στις 26 Ιανουαρίου, όπου ο Παπαφλέσσας είχε καταφέρει να αποσπάσει τη συγκατάνευση των προεστών του Μοριά –παρά τις αρχικές τους επιφυλάξεις– για το ξεκίνημα της Επανάστασης.

Από εκείνο το σημείο και πέρα οι προετοιμασίες, από την πλευρά των καπεταναίων, ήταν μαεστρικές και παρότι ο Άγγλος πρόξενος στην Πάτρα Γκριν «κάρφωσε» σε συνεργασία με λίγους Έλληνες «εφιάλτες» τα σχέδια των καπεταναίων στην Οθωμανική διοίκηση, οι οπλαρχηγοί «έπιασαν στον ύπνο» τους Μπέηδες.

Στις 16 του Μάρτη –ή στις 18 σύμφωνα με άλλες ιστορικές πηγές– άνθρωποι του βοεβόδα των Καλαβρύτων, Ιμπραήμ Αρναούτογλου, χτυπήθηκαν από τους Πετμεζαίους καθ’ οδόν προς την Τριπολιτσά.

Ο Αρναούτογλου, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, διέταξε τους Τούρκους της περιοχής να κλεισθούν σε τρεις οχυρούς πύργους των Καλαβρύτων και να αμυνθούν, ελπίζοντας σε βοήθεια από την οθωμανική διοίκηση της Τριπολιτσάς.

Στις 21 Μαρτίου 1821, 600 Έλληνες επαναστάτες, με επικεφαλής τους Σωτήρη Χαραλάμπη, Ασημάκη Φωτήλα, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, Νικόλαο Σολιώτη, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Βασίλειο και Νικόλαο Πετμεζά, μετά από πολιορκία και μάχες που κράτησαν πέντε ημέρες εξανάγκασαν τους πολιορκημένους να παραδοθούν και κάποιους να τραπούν σε φυγή έντρομοι.

Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 2 νεκροί και 3 τραυματίες, μεταξύ αυτών και ο Νικόλαος Σολιώτης.

Αδιευκρίνιστες ήταν οι απώλειες για τους πολιορκούμενους Τούρκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Πολλοί από αυτούς κατεσφάγησαν, αν και είχαν παραδοθεί. Οι επαναστάτες πήραν ως λάφυρα πάνω από 100 όπλα, με τα οποία εξόπλισαν άλλους αγωνιστές.

Αυτό το πρώτο νικηφόρο πολεμικό επεισόδιο της επανάστασης στην Πελοπόννησο, έχει δυο ακόμη πτυχές: Ο νεαρός Παναγιωτάκης Φωτήλας,  ήταν ερωτευμένος με την κόρη του βοεβόδα (διοικητή) των Καλαβρύτων, Αϊσέ και ήταν  αυτός που έδωσε πολύτιμές πληροφορίες στους αγωνιστές για την κατάσταση στην Οθωμανική διοίκηση, οδηγώντας τους Έλληνες πιο γρήγορα στην επικράτηση στη συγκεκριμένη μάχη.

Όσον αφορά την τύχη της Αϊσέ Αρναούτογλου, φαίνεται να διασώθηκε, αλλά αυτοκτόνησε αργότερα, όταν, σύμφωνα με την παράδοση, πληροφορήθηκε την απώλεια του αγαπημένου της, που σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της Πάτρας το 1824, σε ηλικία 24 ετών.

Υπάρχει εξάλλου και η αιματηρή βεντέτα ανάμεσα στην οικογένεια Χαραλάμπη και στους Πετμεζάδες.

Κράτησε χρόνια και μέτρησε πολλούς νεκρούς. Ήταν μια μάχη ισχύος και κυριαρχίας ανάμεσα σε δυο μεγάλα Αχαικά «τζάκια» που είχε πολλά επεισόδια, αλλά – φαίνεται – ότι δεν εμπόδισε τη συνεργασία εκπροσώπων των δυο οικογενειών στην πρώτη νικηφόρα μάχη της Επανάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM