Μαγειρίτσα - Συνταγή: Η παραδοσιακή σούπα του Πάσχα

παραδοσιακή μαγειρίτσα
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Η μαγειρίτσα είναι ένα από τα πιο απαραίτητα φαγητά για το βράδυ της Ανάστασης και γι' αυτό κάθε χρόνο όλοι μας αναζητάμε το κάτι παραπάνω προκειμένου να «απογειώσουμε» με αυτό το φαγητό το πασχαλινό μας τραπέζι. Όσες συνταγές και αν δούμε, όμως, και όσες παραλλαγές και αν υπάρχουν, η παραδοσιακή συνταγή της μαγειρίτσας είναι το κάτι άλλο και κανείς μα κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό.

Προτού πιάσουμε τη συνταγή όμως, θα ήθελα να λύσω μια απορία, την οποία έχουν πολλοί: «Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης;».

Η απάντηση, πράγματι, δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο ίσως φαντάζεται κανείς. Ο λόγος που η μαγειρίτσα είναι must το βράδυ της Ανάστασης είναι γιατί ο ανθρώπινος νους αναζητούσε μια ομαλή «γέφυρα» ανάμεσα στη 40ήμερη νηστεία που προηγούνταν και το λουκούλλειο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα. Το στομάχι μας θα πάθαινε ένα μίνι σοκ διαφορετικά, οπότε ένα θρεπτικό φαγητό σαν τη μαγειρίτσα είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να «γιατρέψει» την αδυναμία του και να το προετοιμάσει για την επόμενη μέρα.

Και τώρα ας πάμε στην πιο νόστιμη συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα. 

πασχαλινή μαγειρίτσα
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Υλικά

  • 1 περίπου κιλό εντόσθια αρνιού (συκώτι, καρδιά, πνευμόνια)
  • εντεράκια από 2 αρνιά
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κουταλιές σούπας φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 μαρούλι, καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρέσκο τριμμένο πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας ρύζι γλασέ

Υλικά για το αυγολέμονο

  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, ξεχωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια
  • 1 κουταλιά σούπας νερό

Προετοιμασία και μαγείρεμα

  • Πλένουμε πολύ καλά τα εντόσθια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν,
  • Κόβουμε τα εντεράκια κατά μήκος με ένα ψαλίδι και τα καθαρίζουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
  • Τα τρίβουμε καλά με αλάτι και χυμό λεμονιού και τα ξεπλένουμε πάλι.
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό να βράσει και προσθέτουμε τα εντόσθια.
  • Βράζουμε για 3 περίπου λεπτά, προσθέτουμε τα εντεράκια και βράζουμε ακόμη πέντε λεπτά.
  • Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
  • Σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει καφέ χρώμα.
  • Βάζουμε άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 10 κούπες νερό.
  • Βράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου μιάμιση ώρα.
  • Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό το ψιλοκομμένο μαρούλι για περίπου 5 λεπτά και μετά το αφήνουμε να στραγγίξει.
  • Μετά από περίπου 40 λεπτά βρασμού της σούπας προσθέτουμε το μαρούλι.
  • 10 λεπτά προτού σβήσουμε το μάτι, συμπληρώνουμε με ρύζι.
  • Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Για το αυγολέμονο

  • Χτυπάμε τα ασπράδια από τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
  • Παράλληλα, ενώ χτυπάμε, προσθέτουμε τους κρόκους, 1 κουταλιά της σούπας νερό, τον χυμό λεμονιού και μερικές κουταλιές από τον ζωμό της σούπας
  • Προσθέτουμε το αυγολέμονο στη σούπα, ανακατεύουμε, το αφήνουμε να «δέσει» και... έτοιμo!
συνταγή για μαγειρίτσα
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Για περισσότερη έμπνευση και καθοδήγηση δείτε και το βίντεο που ακολουθεί:

Καλή απόλαυση!

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα