Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που το φαγητό γίνεται πιο απολαυστικό, και τα κυρίως πιάτα της κάθε χώρας προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες.
Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικές συνταγές για τα χριστουγεννιάτικα κυρίως πιάτα από 18 χώρες.
1. Ελλάδα – Χοιρινό με Πρασοσέλινο
Υλικά:
- 1,5 κιλό χοιρινό (κομμένο σε μερίδες)
- 1 κιλό πράσα (κομμένα σε ροδέλες)
- 1 ματσάκι σέλινο (ψιλοκομμένο)
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια (χυμός)
- 2 αυγά
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σοτάρετε το χοιρινό στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέστε τα κρεμμύδια και συνεχίστε το σοτάρισμα.
- Ρίξτε τα πράσα και το σέλινο, ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέστε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και σιγοβράστε για 1,5 ώρα.
- Ετοιμάστε το αυγολέμονο: Χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τον χυμό λεμονιού.
- Ρίξτε το αυγολέμονο στο φαγητό και ανακατέψτε απαλά.
2. Ιταλία – Cotechino con Lenticchie
Υλικά:
- 1 λουκάνικο cotechino
- 500 γρ. φακές
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 καρότο (ψιλοκομμένο)
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Βράστε το λουκάνικο για 2 ώρες.
- Σε άλλη κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο στο ελαιόλαδο.
- Προσθέστε τις φακές, τα φύλλα δάφνης και νερό. Μαγειρέψτε για 40 λεπτά.
- Σερβίρετε το λουκάνικο κομμένο σε φέτες πάνω από τις φακές.
3. Γαλλία – Coq au Vin
Διαβάστε τη συνέχεια στο health4u