Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα νοσοκομεία αναφορικά με τον τρόπο περίθαλψης των ασθενών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων.
Νέα θεμέλια μπαίνουν στην σύστημα υγείας με τη δημιουργία δικτύων που θα περιλαμβάνουν κέντρα υγείας, πολυϊατρεία και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όπου χρειάζεται, ενώ σε αυτά θα ανήκουν πλέον και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Για πρώτη φορά, τα δίκτυα θα διαθέτουν και μάνατζερ, στα πρότυπα του εξωτερικού, ώστε να γίνεται ορθολογική διοίκηση των δομών αλλά και να αποφεύγονται -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- οι πολλές παραπομπές στα νοσοκομεία.
Το στήσιμο των δικτύων
Στην πράξη, κάθε δίκτυο θα έχει στην καρδιά του το κέντρο υγείας, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα απλώνεται ακτινωτά σε όλη τη γεωγραφική περιοχή. Θα στηθούν με βάση πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, όπως για παράδειγμα εάν ζουν πολλοί ηλικιωμένοι, νέοι, ή εργατικό δυναμικό. Τα κριτήρια αυτά θα καθορίσουν και τον αριθμό των μονάδων υγείας που θα ενταχθούν στο κάθε δίκτυο, τις ειδικότητες των γιατρών, αλλά και τον αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, εάν ένα κέντρο υγείας δεν είναι εξοπλισμένο με διαγνωστικά μηχανήματα, θα μπορεί να υπογράψει σύμβαση με μονάδα ιδιωτικού τομέα κοντά στα όρια της περιοχής του, ενώ αν δεν διαθέτει πολλές ειδικότητες εξειδικευμένων γιατρών, θα μπορεί να γίνεται παραπομπή σε ιδιωτικό πολυϊατρείο. Στα δίκτυα θα ενταχθούν και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Ο ρόλος των μάνατζερ
Την ευθύνη του εγχειρήματος, αναμένεται να αναλάβουν μάνατζερ-τεχνοκράτες. Η διαδικασία επιλογής τους θα θυμίζει αυτή των διοικητών νοσοκομείων, έγκυρες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι θα τεθούν αυστηρότερα κριτήρια και προϋποθέσεις, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, όπως είχε γίνει με τα στελέχη του ΕΣΥ. Ο μάνατζερ θα αξιολογείται ανά εξάμηνο, όπως γίνεται σήμερα και με τους διοικητές των νοσοκομείων, ενώ θα πρέπει να παρουσιάζει συγκεκριμένο έργο και αριθμό εξυπηρετούμενων ασθενών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι ίδιοι οι ασθενείς θα μπορούν να βαθμολογούν τις υπηρεσίες και τις συμπεριφορές στις μονάδες υγείας, με ειδικό ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός που θα κρίνει και το εργασιακό μέλλον του μάνατζερ. Οι ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας φιλοδοξούν να προσελκύσουν τους ασφαλισμένους, ώστε να μην καταφεύγουν χωρίς σοβαρό λόγο στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Ακόμη ένα κίνητρο θα είναι η διευκόλυνση των e-ραντεβού. Με ένα κλικ οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το εάν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός στο νέο δίκτυο της περιοχής τους, αλλά και να κλείνουν το ραντεβού με την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει. Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει να λειτουργεί κοινή ψηφιακή πλατφόρμα επικοινωνίας σε όλο το ΕΣΥ, ώστε όλες οι μονάδες του να συνδέονται ηλεκτρονικά. Στην πλατφόρμα αυτή θα ενταχθούν πρώτα οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου από το φθινόπωρο να ξεκινήσει το ψηφιακό σύστημα των ραντεβού.
Αξιοποίηση Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)
Σε δεύτερο στάδιο αναμένεται να ενταχθούν και οι υπόλοιπες δομές. Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των δικτύων αναμένεται να αξιοποιηθούν και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που σήμερα εξακολουθούν να υπολειτουργούν και να είναι περιορισμένες σε όλη τη χώρα. Σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, στις ΤΟΜΥ εργάζονται συνολικά 1.100 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων. Η αρχική σκέψη που προέβλεπε τη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ περιελάμβανε και την πρόσληψη 1.195 γιατρών. Ομως μέχρι στιγμής δεν είναι πάνω από 550 οι γιατροί που έχουν προσληφθεί. Πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενσωματώσει περιορισμένο αριθμό ΤΟΜΥ που σήμερα είναι εγκατεστημένες μέσα στα κέντρα υγείας. «Αγκάθι» αποτελούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας και όχι εφημερίες και επιπλέον ώρες απασχόλησης.
Όμως όλα τα σενάρια εξετάζονται για τις ΤΟΜΥ και αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζόμενους ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Το νομοσχέδιο που αφορά το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρόκειται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, ώστε έπειτα από διαβούλευση να ψηφιστεί τον Οκτώβριο.
Τι θα ισχύει με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)
Στην ψηφιακή εποχή μπαίνουν οι παροχές του ΕΟΠΥΥ που αφορούν 10 εκατ. ασφαλισμένους. Ετσι, ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού αλλάζει ριζικά, ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά και η διαδικασία των αποζημιώσεων να μην απαιτεί φυσική παρουσία. Ειδικότερα, με βάση τις πληροφορίες, οι αλλαγές θα είναι οι εξής:
- Περισσότερες παροχές θα απολαμβάνουν πλέον οι ασφαλισμένοι με μεταβολικά νοσήματα, όπως είναι η οστεοπόρωση, η ραχίτιδα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία κ.ά. Ειδικότερα, οι πάσχοντες θα έχουν πρόσβαση σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα αλλά και αναλώσιμα για την πάθησή τους με ποσοστό συμμετοχής που όμως ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Πολλές κατηγορίες ασθενών θα λαμβάνουν τα προϊόντα αυτά χωρίς καμία επιβάρυνση, ενώ θα προσδιοριστεί συγκεκριμένος αριθμός που θα δικαιούνται κάθε μήνα.
- Ακόμη μία μεγάλη κατηγορία ασθενών που θα ευνοηθεί από τον νέο Κανονισμό Παροχών θα είναι τα άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους τους έχει πέσει η αύξηση του ποσού αποζημίωσης για το υγειονομικό υλικό, καθώς σήμερα τα ποσά που δικαιολογούνται είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η αύξηση της κάλυψης που αναμένεται να δοθεί καλύπτει σε τέτοιο ποσοστό τις ανάγκες των πασχόντων ώστε να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να πληρώνουν από την τσέπη τους τα προϊόντα, μια και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ τους τα χορηγεί έπειτα από κάποια χρόνια και όχι ετησίως. Μάλιστα, η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα καθώς απαιτείται εκ νέου κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ενδεικτικό είναι ότι το αναπηρικό αμαξίδιο αντικαθίσταται από τον ΕΟΠΥΥ έπειτα από 4-5 έτη.
- Ο νέος ΕΚΠΥ θα επιχειρήσει να διορθώσει τα σοβαρά λάθη και τις παραλείψεις που παρατηρούνται στο θέμα των δερματολογικών νοσημάτων, τα οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Ενα από τα βασικά ζητήματα είναι ότι οι δερματολόγοι των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και κάποιοι ιδιώτες που αναλαμβάνουν σοβαρά δερματολογικά περιστατικά αδυνατούν να συνταγογραφήσουν επιθέματα για την ανακούφιση των ασθενών τους. Ο νέος Κανονισμός Παροχών θα αλλάξει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα επιτρέπει στους δερματολόγους -με βάση συγκεκριμένα κριτήρια- να χορηγούν τόσο επιθέματα όσο και εξειδικευμένο ιατρικό υλικό υψηλού κόστους. Μέχρι σήμερα τα είδη αυτά μπορούσαν να τα συνταγογραφήσουν μόνο οι χειρουργοί των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να στήνονται σε ουρές στο ΕΣΥ για να λάβουν τη συνταγή.
- Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να τροποποιηθούν είναι και η αντιμετώπιση προβλημάτων φαρμακευτικής κάλυψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω δεν καταβάλλουν καμία συμμετοχή στα φάρμακα. Ωστόσο, στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης καταγράφονται δυσλειτουργίες, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα οι γιατροί να διευκρινίσουν στο ψηφιακό σύστημα ότι η συμμετοχή είναι μηδενική, ώστε να μην καταβάλλουν οι ασθενείς χρήματα από την τσέπη τους.
- Αλλαγές της τελευταίας στιγμής γίνονται και στις παροχές που αφορούν σε λογοθεραπείες και φυσικοθεραπείες, ενώ αναμένεται να ενταχθεί και η φαρμακευτική και οδοντιατρική περίθαλψη που σήμερα δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Αλλωστε, αποτελούσε δέσμευση τόσο της νυν όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM
*Πληροφορίες από το «Έθνος της Κυριακής»