Είναι ευχάριστο στη γεύση γι’αυτό και αποκτά χρόνο με το χρόνο πολλούς οπαδούς.Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως πρόκειται για ελιξίριο της ζωής, αφού τα οφέλη του στην υγεία είναι πολλαπλά.
Κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, προλαβαίνει το διαβήτη, επιδρά ευεργετικά στην οστική πυκνότητα, την νοητική λειτουργία, τον έλεγχο του βάρους και τις πέτρες στα νεφρά.
Αξιοσημείωτο είναι πως πολύς κόσμος αντικαθιστά τον καθημερινό καφέ με καλής ποιότητας τσάι.
Το τσάι έχει διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με το χρώμα του. Έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε καφείνη, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Τα διάφορα είδη τσαγιού προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Camelia Sinensis και το διαφορετικό χρώμα τους,καθώς και οι διαφορετικές ιδιότητες τους οφείλονται στην επεξεργασία που υφίστανται.
Μόνο το κόκκινο τσάι προέρχεται από το νοτιοαφρικανικό φυτό Rooibos που σημαίνει «κόκκινος θάμνος».
Δείτε παρακάτω τα οφέλη του κάθε τσαγιού :
ΛΕΥΚΟ ΤΣΑΙ :
Έχει υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία,γι’αυτό έχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών.Χάρη σε αυτές προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες,επιβραδύνοντας τη διαδικασία του οξειδωτικού στρες και της γήρανσης.Τα συστατικά του έχουν αντικαρκινική δράση ( κυρίως λόγω των φλαβονοειδών),συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.προστατεύουν την υγεία της καρδιάς ενώ έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ :
Eλαφρώς πιο επεξεργασμένο από το λευκό, το πράσινο τσάι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (περισσότερα από το μαύρο,αλλά λιγότερα από το λευκό) ,κυρίως κατεχίνες με κυρίαρχη την επιγαλλοκατεχίνη.Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές του ιδιότητες,καθώς φαίνεται ότι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα,προστατεύει από την αθηροσκλήρωση,ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ :
Τα φύλλα του οξειδώνονται πλήρως κατά την επεξεργασία με αποτέλεσμα να αποκτά δυνατό άρωμα και υψηλά επίπεδα καφείνης.Έχει τη μικρότερη ποιότητα κατεχίνων λόγω της μεγάλης διάρκειας επεξεργασίας.Το μαύρο τσάι περιέχει μεταξύ άλλων θειαρουμπιγίνες ,αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινόλων,τα οποία,βάσει μελετών, εκδηλώνουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας.
ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΣΑΙ :
Μπορεί να αντικαταστήσει τον καφέ,καθώς τονώνει το νευρικό σύστημα χωρίς να περιέχει καφείνη. Βοηθά σε περιπτώσεις αλλεργιών και πεπτικών προβλημάτων.