Σαλμονέλα: Πώς μπορείτε να προστατευτείτε

salmonela

Η σαλμονέλωση είναι η λοίμωξη που οφείλεται στο βακτήριο σαλμονέλα. Τα άτομα που μολύνονται από τη σαλμονέλα εμφανίζουν διάρροια, πυρετό, κοιλιακούς πόνους, μετά από 12 ώρες ως τρεις μέρες από τη μόλυνση. Τα συμπτώματα διαρκούν από 4 μέχρι 7 μέρες και περνούν στις πιο πολλές περιπτώσεις μόνα τους. Η διάρροια όμως μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που να προκαλέσει επιπλοκές που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Πόσο συχνή είναι η σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα ζει στο έντερο των ανθρώπων και των ζώων (και των πτηνών) και μεταδίδεται με τη λήψη τροφής. Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα είναι πολύ συχνές και συνήθως όταν οι άνθρωποι αναφέρουν τροφική δηλητηρίαση , μιλούν για σαλμονέλωση.

Δεκάδες εκατομμύρια περιπτώσεις αναφέρονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Οι συγκεκριμένες λοιμώξεις από σαλμονέλα είναι πιο συχνές το καλοκαίρι από το χειμώνα. Ο λόγος είναι ότι η σαλμονέλα αναπτύσσεται γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Διαβάστε εδώ  τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη, την μετάδοση και την αντιμετώπιση - Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι;