Σύνοδος Κορυφής: Ζήσε «Μάρτη μου» να δεις κυρώσεις στην Τουρκία

Η Ε.Ε. αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις κυρώσεις για την Τουρκία από τον Μάρτιο Συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, αλλά ανοιχτό παράθυρο για την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας

Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής κανείς δεν ήθελε να επιβάλει σκληρά μέτρα στην Τουρκία, γιατί θα κατέρρεε η οικονομία της γείτονος και θα παρέσερνε σε κρίση και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Γερμανία έβαλε πλάτη στον Σουλτάνο και στην ουσία κανένας χρηματοπιστωτικός φραγμός δεν καταγράφηκε.

Του Μάκη Θεοδώση

Η Ελλάδα και η Κύπρος ζητούν μάταια το δίκιο τους για τις μονομερείς ενέργειες του Σουλτάνου, που θα εγκαταστήσει βάσεις στα Βαρώσια και θα αποτελεί τον «αστυφύλακα» της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την πίεση για την αξιοπιστία της Ε.Ε., εισέπραξε μικρές λεκτικές αλλαγές στο τελικό κείμενο, με καμία λίστα κυρώσεων, μόνο ένα χρονικό όριο μέχρι τον Μάρτιο.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, με αλλαγή ρόλων

Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Τούρκοι είχαν δηλώσει ουδετερότητα, αλλά έστρωναν το χαλί στους Γερμανούς.Μάλιστα, πρόσφεραν και τον στρατό τους, με επικεφαλής τον τότε στρατηγό και μετέπειτα αναμορφωτή της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ. Τώρα ήρθε η σειρά της Άνγκελα Μέρκελ να μην τα «σπάσει» με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πέρα από την παράδοση των έξι υποβρυχίων από το Βερολίνο, ούτε το Παρίσι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ήθελε οριζόντια μέτρα, ενώ μαζί του συντάχθηκε και η Ιταλία, αφού η Fiat συναρμολογεί μοντέλα της στο Τόφας.

Συνεπώς, άλλη μία φορά μείναμε μόνοι μας και η πολιτική ηγεσία του τόπου βρέθηκε κάτω από τον πήχη που είχε βάλει.

Μεγάλες προσδοκίες, μικρά κέρδη από τη διπλωματία μας, ενώ ακόμη και το βέτο παραμένει άσφαιρο όπλο στα χέρια μας.

Στο ίδιο έργο θεατές

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί την Τουρκία για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες του αγώνα κατά των δικτύων παράνομης μετανάστευσης», έπειτα από αίτημα της Ελλάδας. Όπως αναφέρει μάλιστα το Politico, οι αποφάσεις για κυρώσεις μεταφέρονται για τον Μάρτιο, με την έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ για την εκτίμηση της κατάστασης στην «ευρύτερη περιοχή». O όρος «ευρύτερη περιοχή» είναι μία από τις αλλαγές στο τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων που καταρτίστηκε μετά τα μεσάνυχτα, αντικαθιστώντας τη φράση «Ανατολική Μεσόγειος».

Επίσης, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του OHE, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και αναμένει το ίδιο από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο». Γίνεται λόγος για «έκθεση για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή», ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα «το αργότερο τον Μάρτιο». Επίσης, η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει «τη λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης» μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας ‒ ένα σημείο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξισορροπεί τη σκληρότερη γλώσσα προς την Άγκυρα για τη μετανάστευση και την Κύπρο, σύμφωνα με το Politico.

Πιο αναλυτικά, το προσχέδιο «καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της Ε.Ε. και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Ζητά ακόμη από τον ύπατο εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM