Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση ‒ Θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία;

Συνεχίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο Η Γερμανία «χαϊδεύει» Η Άγκυρα αποθρασύνεται λίγο πριν Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο καλά κρατεί, με την έκδοση των παράνομων Navtex να διαδέχεται η μία την άλλη. Την ίδια ώρα, 10 και 11 Δεκεμβρίου αναμένεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τις ψύχραιμες φωνές των αναλυτών να συμβουλεύουν να μην περιμένουμε κάτι περισσότερο απ’ όσα έχουμε δει.

Το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να κινεί στα όρια των ναυτικών συνόρων μας το ερευνητικό Oruc Reis, πετώντας παράλληλα το μπαλάκι έναρξης των διερευνητικών επαφών στην Ελλάδα, είναι δείγμα της εφαρμοσμένης τουρκικής διπλωματίας, που στηρίζεται στο «καρότο και το μαστίγιο».

Ωστόσο, η Γερμανία, προασπιζόμενη τα οικονομικά της συμφέροντα και τις σχέσεις της με την Τουρκία, είναι ο δάκτυλος εκείνος που δεν αφήνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εφαρμόσουν τους κανονισμούς του διεθνούς δικαίου, μετά και την προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια.

Άγγελος Συρίγος: «Πάμε για κυρώσεις στην Τουρκία»

«Πάμε προς κυρώσεις στην Τουρκία. Το ερώτημα είναι ποσό σκληρές», εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος, παρά την αντίθετη εκτίμηση της πλειονότητας των διεθνολόγων.

«Στο Συμβούλιο Κορυφής θα συγκρουστούν δύο ομάδες. Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αυστρία από τη μία, Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία από την άλλη, που θέλουν ήπια ή καθόλου μέτρα εις βάρος της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει κάνει όμως ό,τι μπορεί για να κόψει τα επιχειρήματα της ομάδας που αντιτίθεται στις θέσεις της», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η Ε.Ε. εν γένει δεν μπορεί να επιβάλει εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις, εκτός αν αποφασίσει να πάρει μέτρα όπως η διακοπή τελωνειακής συνδέσεως. Το έχει ζητήσει η Αυστρία, εμμέσως και η Γαλλία, είναι δύσκολο να γίνει», εξήγησε.

Όπως τόνισε ο κ. Συρίγος, «η Τουρκία τα κάνει όλα αυτά επειδή της τα επιτρέπει η Ε.Ε. Και τον Σεπτέμβριο απέσυρε τελευταία στιγμή το Oruc Reis και η Ε.Ε. είπε “να το ξαναδούμε σε τρεις μήνες”. Κάνει ξανά το ίδιο, γιατί είδε να της βγαίνει. Η διαφορά τώρα είναι ότι έγιναν τρομοκρατικές επιθέσεις και πολλά ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν τουρκικό δάκτυλο…». Και συμπλήρωσε: «Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έδωσε συλλυπητήρια προς Γαλλία και Αυστρία για τις επιθέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM