Τουρκία: «Κυρώσεις για τα μάτια του κόσμου» ή … Καλένδες, εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Η Τουρκία βρίσκεται καθισμένη στο «Ευρωπαϊκό εδώλιο» με διακύβευμα το αν θα λάβει στην πράξη το μήνυμα ότι η προκλητική της συμπεριφορά έναντι γειτόνων, συμμάχων και εταίρων έχει ξεπεράσει κάθε όριο.Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Και σήμερα τη «μέρα της κρίσης» της Τουρκικής προκλητικότητας από τους Ευρωπαίους «εντολοδότες» φτάνουν μαντάτα διστακτικότητας από τα «Μεγάλα κεφάλια» της Ε. Ε. που αποθρασύνει το βαθύ κράτος της Άγκυρας και εκτοξεύει την αλαζονεία του Τούρκου προέδρου. Το προοίμιο των αποφάσεων που έγινε γνωστό από την Σύνοδο των Υπουργών δεν αποτέλεσε κάποια αποκάλυψη πρώτου μεγέθους για τους γνωρίζοντες. Μάλλον ως επιβεβαίωση της «μαντεψιάς» που έκαναν εδώ και μέρες έγκυροι αναλυτές ήρθε να αφήσει το στίγμα του στις εξελίξεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος παλεύουν ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής για κάτι πιο … χειροπιαστό από τις «Κυρώσεις σε νομικά και φυσικά πρόσωπα αν δεν υπάρξει πρόοδος στη στάση της Τουρκίας» που προανήγγειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης.

Σύμφωνα με αναλύσεις Διεθνολόγων, η άμεση επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα φαίνεται πολύ δύσκολη στην παρούσα φάση, αφενός γιατί η σύνοδος κορυφής δεν επιβάλει θεσμικά κυρώσεις, αλλά παραπέμπει το ζήτημα σε νομικούς, εισηγούμενο κατάλογο κυρώσεων και αυτό σύρεται σε βάθος χρόνου και δεύτερον γιατί «Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί έχουν πολλαπλά στρατιωτικά συμφέροντα με την Τουρκία ώστε να αφήσουν να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο» , όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. Θανάσης Δρούγος.

Τρία είναι τα σενάρια που σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες:

Ένα σενάριο για την έκβαση της Συνόδου προκρίνει την επιβολή ανάλογων κυρώσεων με αυτές που επιβλήθηκαν σχεδόν πριν δύο χρόνια στην Τουρκία για τις δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός στην Κύπρο.

Το δεύτερο σενάριο, αφορά τις προφορικές τοποθετήσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, για μια σειρά χρηματοπιστωτικών, εμπορικών και αεροπορικών κυρώσεων, το οποίο σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες διότι θα ήταν αδύνατο, για παράδειγμα, να μπει "φρένο" στις τουρκικές αερογραμμές, η σε χρηματοπιστωτικές διαδικασίες που αφορούν πανίσχυρους παράγοντες σε όλον τον πλανήτη.

Το τρίτο σενάριο είναι να τηρήσει η Ε.Ε. εκ νέου στάση αναμονής για τις τουρκικές ενέργειες και να μεταθέσει το ζήτημα για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου περιμένοντας και μια παράλληλη σύμπλευση με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ από τον Μάρτιο που θα έχει αναλάβει καθήκοντα.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί βέβαια το «ηχηρό χαστούκι» στην Άγκυρα που θα ήταν ευκταίο για την Ελληνική διπλωματία κι αυτό έχει ήδη διαφανεί από την εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια – κυρίως – για την Γερμανική στάση.

Ελλάδα και Κύπρος φαίνεται εν τέλει να επενδύουν, μόνον, στην Γαλλική αποφασιστική στάση μια και οι υπόλοιπες χώρες κινούνται είτε δορυφορικά στη Γερμανία, είτε σταθμίζουν την κατάσταση μόνον με βάση τις δικές τους στοχεύσεις όπως για παράδειγμα οι χώρες του Βίζεγκραντ – κυρίως Ουγγαρία και Πολωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM