Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Pacta sunt servanda

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Pacta sunt servanda - Οι συμφωνίες είναι τηρητέες

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, με την αρχή του διεθνούς δικαίου Pucta sunt servanda: Οι συμφωνίες είναι τηρητέες.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε θέμα αξιοπιστίας της Ε.Ε., εάν δεν αποφασίσει υπέρ κυρώσεων στην Τουρκία. «Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρξουν συνέπειες. Ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα θα φανεί αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι. Pacta sunt servanda», είπε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσουν η Ουγγαρία και η Πολωνία για έγκριση προϋπολογισμού και Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε: «Εκτιμώ ότι η πρόταση για συμβιβασμό που έχει γίνει βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα. Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει από τις πρώτες χώρες το δικό της σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα χρήματα πρέπει να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ε.Ε. το συντομότερο δυνατό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM