Δένδιας: Η Τουρκία προκαλεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ Συνεχίζει την παραβατικότητα η Τουρκία, λέει ο Δένδιας Ποια η στάση της 

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών η συζήτηση για την Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν μία ακόμη φορά ‒τελευταία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης‒ τα αιτήματα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ακόμα και σήμερα εκφράστηκαν επιφυλάξεις από το μπλοκ της Γερμανίας, στο οποίο υπάγονται Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Φινλανδία.

Ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν. Από την άλλη είναι το μπλοκ των χωρών που θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, αλλά και την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, η διαφορά είναι ότι έχουμε στο πλευρό μας σύμμαχο και τις Βρυξέλλες, που θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει την αξιοπιστία της αν δεν επιβάλει έστω και light κυρώσεις.

Αν και οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τη Γερμανία, ωστόσο η τελευταία εμφανίζεται ιδιαιτέρως διστακτική, μη θέλοντας να διαταράξει τις οικονομικές της σχέσεις.

Δένδιας: «Παραβατικότητα σε ένα απαράδεκτο πλαίσιο»

Σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία συνέχισε την παραβατικότητά της σε ένα απαράδεκτο πλαίσιο, την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια:

«Σημειώνω ότι η Σύμβαση που προβλέπει το δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου. Την έχει επικυρώσει η ίδια η Ε.Ε. Άρα η στάση της Τουρκίας ήταν πρόκληση στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα, κατέστησα σαφές ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση των κρατών-μελών απέναντι στην Τουρκία, και αυτό θα συζητηθεί στο Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Ευρωπαίος διπλωμάτης

«Στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ε.Ε. από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της, και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο που είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Σημειώνω ότι η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η Ε.Ε., άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία, και αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί στο συμβούλιο αρχηγών αυτή την εβδομάδα», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM