Ανακοινώσεις Πέτσα - Γεωργιάδη σήμερα για το λιανεμπόριο

Σήμερα ανακοινώνονται οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων εν όψει των εορτών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν σήμερα, στις 11.00, ποια καταστήματα θα ανοίξουν εν όψει των Χριστουγέννων και ποια όχι.

Του Μάκη Θεοδώση

Η κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, που ήταν θετική στο άνοιγμα των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων, αλλά και των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία μπορούν να ανοίξουν εφαρμόζοντας τη μέθοδο του click away.

Ειδικότερα, ο καταναλωτής θα μπορεί να παραγγέλνει ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και να παραλαμβάνει έξω από το κατάστημα. Η δυνατότητα επαναλειτουργίας αυτών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Οι πληροφορίες λένε πως από τα βιβλιοπωλεία μόνο όσα πουλάνε βιβλία αποκλειστικά θα μπουν στη λίστα με αυτά που θα ανοίξουν. Όσον αφορά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή, γιατί η Επιτροπή ανησυχεί για υπέρμετρο συγχρωτισμό.

Επίσης, θα υπάρξει τροποποίηση του διαστήματος που θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται από το εξωτερικό. Μειώνεται λοιπόν στις πέντε μέρες για όσους αφιχθούν από τις 18 Δεκεμβρίου για να μπορέσουν να περάσουν τις γιορτές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Άνοιγμα με αυστηρά μέτρα

Οι λοιμωξιολόγοι ήταν ξεκάθαροι ότι σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις αυτές ανοίξουν, θα πρέπει τα μέτρα λειτουργίας να είναι πολύ αυστηρά, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Υποχρεωτική μάσκα για πελάτες και εργαζομένους, αποστάσεις και ανώτατο όριο ατόμων μέσα στους χώρους είναι ορισμένα από αυτά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον αποτελεσματικό εξαερισμό. Υπενθυμίζεται ότι τα κομμωτήρια λειτουργούσαν αποκλειστικά με ραντεβού, με τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, με απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας και εξυπηρέτηση πελατών με ραντεβού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM