Πέτσας: Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την επάρκεια εμβολίων

Ικανοποίηση για τη συμπεριφορά των πολιτών τα Χριστούγεννα Στις 6 Ιανουαρίου έρχονται οι 429.000 δόσεις της Pfizer

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε έναν μίνι απολογισμό της χρονιάς και των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ καθιστά σαφές πως υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση για την επάρκεια των εμβολίων.

«Σε λίγες ημέρες αφήνουμε μια χρονιά με τεράστια ύφεση που γκρέμισε τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο και κόστισε έναν μεγάλο αριθμό ζωών. Η χώρα μας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, είναι στο “πράσινο” στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό πίνακα», υπογράμμισε.

Του Μάκη Θεοδώση

«Οι πολιτικοί αρχηγοί και η ηγεσία όλων των φορέων άρχισαν να εμβολιάζονται, και το εμβόλιο είναι ο τρόπος επαναφοράς της κανονικότητας στη ζωή μας. Έχουμε σχέδιο άμυνας και αντεπίθεσης. Για την άμυνα της ζωής μας ξέρουμε πως η επιδείνωση είναι ύπουλη και οι κλίνες ΜΕΘ μειώνονται σε κάλυψη, αλλά τα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όσον αφορά την αντεπίθεση, απαιτείται σωστός προγραμματισμός εμβολιασμού, σωστή και διαρκής ενημέρωση των πολιτών. Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με σύνεση το ταμείο της χώρας και θα στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε τις παρεμβάσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στο σύστημα υγείας και τις προσλήψεις προσωπικού. Ανέφερε πως «οι πιστώσεις θα είναι 200 εκατ. ευρώ παραπάνω από το 2020».

«Φτάσαμε στον μέσο όρο της Ευρώπης, με συνεχείς παραδόσεις κλινών ΜΕΘ. Οι επενδύσεις ευρωπαϊκών ‒κολοσσών‒ επιχειρήσεων εμπεδώνει την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας», είπε μεταξύ άλλων.

«Οι προσπάθειες αιφνιδιασμού με το μεταναστευτικό δεν απέδωσαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αντέδρασαν σωστά. Η Τουρκία, αντί για πρόκληση διαλόγου, έκανε πρόκληση του στόλου μας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο

Ο κ. Πέτσας δήλωσε πως τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όπου και αναφέρεται «πως διατηρούμε το ίδιο δικαίωμα σε όλες τις περιοχές».

Πόροι από Ευρώπη

«Το 2021 θα συνεχίσει η κυβέρνηση να διαθέτει πόρους και σταδιακά θα πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θα αντληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέσα στον χρόνο από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο

Για τα σχολεία και το λιανεμπόριο ο κ. Πέτσας απάντησε πως εντός της εβδομάδας θα τεθεί το πλαίσιο και «θέλουμε να ανοίξουν, πάντα σύμφωνα με τις προτάσεις των ειδικών».

Για τον αριθμό των εμβολίων είπε πως «θα έχουμε 429.000 δόσεις της Pfizer μέχρι τις 6 Γενάρη και περιμένουμε την έγκριση και των υπόλοιπων εμβολίων». «Προέχει να αρθούν οι επιφυλάξεις του κόσμου», ανέφερε.

Η τοποθέτηση για τις δηλώσεις Ακάρ

Για τον διάλογο με την Τουρκία τόνισε πως οι δηλώσεις Ακάρ δεν βοηθάνε, καθώς «είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε το νήμα του διαλόγου από εκεί που το έκοψε η γείτονας χώρα».

Για τα Χριστούγεννα ανέφερε πως «η εικόνα ήταν καλή και θα συνεχίσουμε μέχρι τις 7 Ιανουαρίου». «Δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων», σημείωσε.

«Αυτό που έχει σημασία είναι η πτώση θνησιμότητας και θα επανέλθει ο ρυθμός των 30.000 τεστ την ημέρα, που μειώθηκαν λόγω εορτών», τόνισε.

Για την άδεια σε άλλες δραστηριότητες είπε ότι σταδιακά θα εξεταστούν.

«Υπάρχουν συμβόλαια προαγοράς και δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης, αλλά στην Ε.Ε. Εμείς φτιάξαμε τον μηχανισμό για έγκαιρο εμβολιασμό», απάντησε στη μομφή του Αλέξη Τσίπρα πως δεν φτάνουν τα εμβόλια.

Σε ερώτηση για εκλογές, απάντησε πως θα γίνουν το 2023, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης.

Τέλος, πρόσθεσε πως η αντιμετώπιση ανά γεωγραφική ζώνη εξαρτάται από τους ειδικούς και πως στόχος ήταν να πέσει το ιικό φορτίο πανελλαδικά, ενώ έκλεισε ευχόμενος χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM