Άνοιγμα σχολείων: Οι τελικές αποφάσεις την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου – Τι λένε οι ειδικοί

Ανησυχία προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού – Την πρώτη εβδομάδα του χρόνου θα δοθούν οι εισηγήσεις στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων

Προβληματισμός επικρατεί στην επιτροπή λοιμωξιολόγων σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, με τους ειδικούς να φοβούνται την αύξηση κρουσμάτων μετά τα γιορτινά τραπέζια. Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά Ματίνα Παγώνη δήλωσε: «Θα είναι καλό να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες», υπογραμμίζοντας πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός, δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι, τα κρούσματα θα αυξηθούν», προειδοποίησε.

Από την άλλη πλευρά, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στο Mega ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός αναφορικά με τα σχολεία. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ο στόχος μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα διαμορφωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα αρχές του νέου χρόνου. Αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις, δυστυχώς θα έχουμε πρόβλημα». Επομένως «οι αποφάσεις θα παρθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπου και θα συζητήσει η επιτροπή (σ.σ. λοιμωξιολόγων) και θα κάνει τις σχετικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Σύψας.

Μιλώντας με τη σειρά του στο Μega για τα σχολεία και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, σημείωσε ότι «εάν μπορέσουμε να ανοίξουμε στις 8 του Ιανουαρίου, θα είναι θετικό βήμα. Τετάρτη - Πέμπτη θα οδηγηθούμε σε κάποια απόφαση».

Διευκρίνισε ότι «προφανώς μόνο τα δημοτικά θα ανοίξουν», αν και πρόσθεσε ότι «υπάρχει περίπτωση, αν τα πράγματα πάνε καλά, να ανοίξουν και οι άλλες βαθμίδες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM