ΥΠΕΞ: Μια ανάσα πριν από την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο

Τέθηκε σήμερα σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα

Σε ισχύ τέθηκε το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Του Μάκη Θεοδώση

Η πράξη αυτή φέρνει πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας

Στη συμφωνία με την Ιταλία, ο θαλάσσιος χώρος είναι 46% για την Ελλάδα και 54% για την Ιταλία.

Αναφερόμενος στη συμφωνία αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε πει πως για την οριοθέτηση της ΑΟΖ χρησιμοποιήθηκε το ίδιο θαλάσσιο όριο με τη διαπραγμάτευση του 1977. Υπενθύμισε μάλιστα πως οι διαπραγματεύσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, γιατί η ιταλική πλευρά δεν ήθελε να υπογράψει αν δεν κατοχυρώνονταν οι πρακτικές των Ιταλών ψαράδων. Το αδιέξοδο αυτό όμως ξεπεράστηκε με την αποστολή της κοινής επιστολής στην Ευρωπαία επίτροπο που είναι αρμόδια για την αλιεία, όπου αναφέρεται πως όταν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένο αριθμό Ιταλών αλιέων να ψαρεύουν συγκεκριμένα αλιεύματα στον χώρο που βρίσκεται μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Η Ιταλία, είπε ο υπουργός, «επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σήμερα σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, ενεργεί πάντα με γνώμονα τη διεθνή νομιμότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM