Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Γαλλία το νομοσχέδιο για την καθολική ασφάλεια, που συζητείται αυτές τις μέρες στο γαλλικό Κοινοβούλιο, με κορωνίδα των αντιδράσεων το άρθρο 24, που υπερψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή.
Της Κατερίνας Θανάση
Το άρθρο 24 επιφέρει την απαγόρευση σε πολίτες και δημοσιογράφους να φωτογραφίζουν τους αστυνομικούς εν ώρα δράσης, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ενώ σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται ένας χρόνος φυλάκισης και 45.000 ευρώ πρόστιμο.
Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις των πολιτών έφεραν ξανά στο προσκήνιο τα Κίτρινα Γιλέκα, τα οποία πρωτοστάτησαν στις συγκρούσεις που δόθηκαν γύρω από τη Βουλή, στο 7ο διαμέρισμα.
Εκεί τα συνόδευαν δυναμικά η CGT, η Ένωση Εργαζομένων στον Τύπο, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σωματεία και πολυάριθμοι φορείς.
Κινητοποιήσεις διεξάγονταν παράλληλα σε άλλες πόλεις, όπως Τουλούζ, Ναντ, Βρέστη, Μπορντό και Μονπελιέ.
Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αναφέρουν πως οι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους χρειάζονται προστασία.
Η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφεύγει να σχολιάζει νομοσχέδια, όμως είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι δημοσιογράφοι να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και με πλήρη ασφάλεια», σχολίασε ο Κρίστιαν Ουίνγκαντ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Όπως πάντα, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να εξετάσει την τελική νομοθεσία, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Νταρμανέν προκάλεσε την κατακραυγή του Τύπου με δήλωσή του ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να ειδοποιούν τις Αρχές πριν από την κάλυψη μιας διαδήλωσης και από δω και στο εξής θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την αστυνομία, ώστε να μη διατρέχουν κίνδυνο να συλληφθούν κατά την κάλυψη γεγονότων.
Να σημειωθεί πως το πρωί του περασμένου Σαββάτου διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Παρίσι, παρουσία της Διεθνούς Αμνηστίας και εκπροσώπων συνδικαλιστικών ενώσεων. Εκεί η Arie Alimi, μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ανησυχούμε για την αργή παρακμή του κράτους δικαίου, η οποία φαίνεται να οδηγεί σε αστυνομικό κράτος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Τα capital controls βύθισαν το ΑΕΠ της χώρας την τελευταία πενταετία
- Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε επιχειρήσεις και οικονομία
- Αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας