Τα capital controls βύθισαν το ΑΕΠ της χώρας την τελευταία πενταετία

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι μπήκαν στη ζωή μας απότομα στις 28 Ιουνίου 2015, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, δεν συμφώνησε με τους πιστωτές μας.

Η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) δεν ανέβασε το όριο δανειστικής έσχατης προσφυγής, το γνωστό ELA, με αποτέλεσμα να τεθεί όριο ημερήσιας ανάληψης τα 60 ευρώ.

Του Μάκη Θεοδώση

Έπειτα από 65 μήνες, ακόμα έρχονται τα απόνερα αυτής της απόφασης για να φανούν οι δομικές και καταστροφικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία των capital controls.

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) παρουσίασε τα αποτελέσματα του επαναϋπολογισμού του ΑΕΠ, στον οποίο προχώρησε λόγω συμπλήρωσης 5ετίας. Η καθίζηση κατά τέσσερα δισ. ευρώ του ΑΕΠ αποτυπώνει τη μέγγενη όπου βρίσκεται η χώρα. Η κύρια αιτία αυτής της κατάστασης είναι το κύριο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, και κυρίως στο εμπορικό ισοζύγιο.

Η γκρίζα εικόνα του ΑΕΠ

Όταν ήρθαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, πάγωσαν οι συναλλαγές και έπεσαν και οι εισαγωγές. Με το που ξεκίνησαν οι εισαγωγείς να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους, άρχισε να διαφαίνεται η γκρίζα εικόνα του ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) του 2016 βυθίστηκε από τα 176,488 δισ. ευρώ, που είχε εκτιμηθεί αρχικά, στα 175,248 δισ. ευρώ, με την απώλεια να είναι λίγο μεγαλύτερη από 1 δισ. ευρώ. Το 2017, η διαφορά ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, καθώς από τα 180,218 δισ. ευρώ φτάσαμε στα 177,492 δισ. ευρώ. Και το 2018 και το 2019, η ζημιά εκτοξεύτηκε φτάνοντας στα 4 δισ. ευρώ.

Τα 4 δισ. ευρώ που λείπουν από τον κουμπαρά της χώρας θα στήριζαν περισσότερο τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη τώρα, στα χρόνια της πανδημίας.

Αυτοί που κουνούν το δάκτυλο για περισσότερες παροχές έχουν τη δική τους ευθύνη για το γεγονός αυτό και το μαξιλάρι ασφαλείας για το οποίο επαίρονται προέκυψε από τη σφιχτή φορολόγηση των πολιτών.

Το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος στα 162-163 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τη ζημιά των capital controls θα κυμαινόταν στα 166-167 δισ. ευρώ. Το χρέος θα περιοριζόταν στο 203,6% του ΑΕΠ, ενώ τώρα θα φτάσει στο 208-209%.

Παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, η Ελλάδα συνεχίζει να βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά το χρέος, που διογκώνεται και από την πανδημία.

Για το 2021, η κυβέρνηση αναθεώρησε τους στόχους του προϋπολογισμού και, για να πέσει το χρέος κάτω από το φράγμα του 200% του ΑΕΠ (342 δισ. ευρώ), θα αδειάσουν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Μικρότερο ΑΕΠ σημαίνει, βέβαια, και διόγκωση όλων των βασικών δημοσιονομικών δεικτών, όπως το πρωτογενές έλλειμμα αλλά και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό είναι κομβικής σημασίας να συμφωνήσουν όλοι στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της χώρας. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία, ας το αναλογιστούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM