Θύελλα αντιδράσεων για την εισαγγελική έρευνα κατά Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η παραγγελία της Εισαγγελίας για προκαταρκτική έρευνα προς τους πολιτικούς αρχηγούς των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, με αιτιολογία ενδεχόμενες παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων κατά της διασποράς του κορονοϊού, έπειτα από καταγγελία του προέδρου του κόμματος Νέα Δεξιά, Φαήλου Κρανιδιώτη.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Κατόπιν τούτου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδικάζουν την εισαγγελική παρέμβαση, χαρακτηρίζοντάς την είτε κακόγουστη φάρσα είτε προσπάθεια να μπει η χώρα στον γύψο και να γυρίσουμε στα χρόνια μετά το ‘74.

ΣΥΡΙΖΑ: Κακόγουστη φάρσα

«Μόνο ως κακόγουστη φάρσα θα μπορούσαμε να εκλάβουμε την προκαταρκτική έρευνα που αφορά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η σοβαρότητα της κατάστασης όμως δεν επιτρέπει γέλια. Η κυβέρνηση με την αυταρχική της στάση έχει ανοίξει τον δρόμο σε περιφερόμενους ακροδεξιούς να μηνύουν τους πολιτικούς αρχηγούς τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί προσοχή από όλους μας, και από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, για να μη διολισθήσουμε σε πρακτικές που ακυρώνουν τον δημοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος», ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΚΚΕ: Κρεσέντο αυταρχισμού

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ανέφερε: «Η παρέμβαση εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς για το Πολυτεχνείο ‒μετά την αστυνομική βία και καταστολή που ζήσαμε‒ είναι η επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων», προσθέτοντας: «Μάλιστα, η παρέμβαση αυτή ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από καταγγελία γνωστών ακροδεξιών στοιχείων, ενώ η έρευνα θα γίνει από την κρατική Ασφάλεια». Και κατέληξε: «Η κυβέρνηση είναι μία ακόμη φορά βαρύτατα εκτεθειμένη. Θα πρέπει να γνωρίζει όμως ότι καμιά εισαγγελική παρέμβαση και καμιά απαγόρευση δεν πρόκειται να “βάλει στον γύψο” τη λαϊκή διεκδίκηση και τους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΜέΡΑ25: Σπρώχνουν τη χώρα στον πάτο του νεο-χουντισμού

Από τη μεριά του, το ΜέΡΑ25 υποστήριξε: «Είναι σαφές ότι η Δεξιά δεν επανήλθε με σχέδιο να σβήσει για πάντα την περίοδο μετά το ‘15, αλλά την περίοδο μετά το ‘74», προσθέτοντας: «Η Εισαγγελία καλεί πολιτικούς αρχηγούς “δι’ υπόθεσίν τους”. Η χωροφ… η αστυνομία παρεμποδίζει την ελεύθερη κίνηση βουλευτών. Άρματα μάχης παρελαύνουν στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου. Η χωροφ… η αστυνομία θα ψάχνει πόρτα πόρτα εάν οι πολίτες συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις».

ΚΙΝ.ΑΛ.: Η εισαγγελική πρωτοβουλία είναι υπερβολική

Την έκπληξή του για την εισαγγελική πρωτοβουλία εξέφρασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου. «Θεωρούμε ότι είναι υπερβολική και αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ