Τζιχαντιστές, διασκορπισμένοι στην Ελλάδα με τις ευλογίες του Ερντογάν, στο «μάτι» της Αντιτρομοκρατικής

Τζιχαντιστές βρίσκονται στη χώρα μας με τις ευλογίες του Τούρκου προέδρου 

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Η πρόσφατη σύλληψη του 27χρονου Σύρου τζιχαντιστή στον Ελαιώνα μονάχα ως… ανακάλυψη τροπικής παραλίας στο φεγγάρι δεν αντιμετωπίστηκε από τις αρμόδιες Αρχές. Πάνε αρκετά χρόνια, άλλωστε, από τότε που τόσο κορυφαίοι διπλωματικοί κύκλοι όσο και αντίστοιχοι στρατιωτικοί είχαν επισημάνει πως μια πτυχή του σχεδίου που εξυφαίνεται στο «βαθύ κράτος» της Άγκυρας, με την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη στο στόχαστρο, αφορά και τη διασπορά αρκετών –και μάλιστα πεπειραμένων– τζιχαντιστών στη χώρα μας. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως, στην παρούσα φάση, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται τουλάχιστον είκοσι σταμπαρισμένοι τζιχαντιστές που δρουν στην ελληνική επικράτεια υπό διάφορες ιδιότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτές τις περιπτώσεις έχει πλέον καταπιαστεί εντατικά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι αυτή η τακτική εξελίσσεται –πάντοτε με τις «ευλογίες» Ερντογάν– από την αρχή της οικονομικής κρίσης και με εργαλείο την έξαρση του μεταναστευτικού κύματος. Η συγκεκριμένη τακτική είχε πολλές εκφάνσεις, ξεκίνησε δε, όπως λένε έγκυρες πηγές στο news2u.gr, από μια προσπάθεια οικονομικής ποδηγέτησης περιοχών της ελληνικής επικράτειας που το «βαθύ κράτος» της Άγκυρας θεωρούσε ότι έχει πιο εύκολη και ποικιλότροπη πρόσβαση – ως τέτοια θεωρήθηκε η Θράκη. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ξεκίνησε όλη αυτή διαδικασία, η οποία –όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες– επιχειρείται να εξελιχθεί μέχρι και σήμερα.

Ο ρόλος της τουρκικής τράπεζας

Στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η «πληγή του Φαραώ» με τη μορφή της οικονομικής κρίσης είχε αρχίσει να σφιχταγκαλιάζει την ελληνική κοινωνία, στη Θράκη έκανε την εμφάνισή της μια τουρκική τράπεζα, η οποία λειτούργησε στην Κομοτηνή με τις «ευλογίες» του εκεί τουρκικού προξενείου – που δεν ήταν μονάχα θεωρητική, αλλά και γενναιόδωρα οικονομική. Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι, όπως έλεγαν τότε οι πληροφορίες, δανειοδοτούσε Έλληνες αγρότες που τότε ασφυκτιούσαν, με προσημειώσεις σε εκτάσεις γης. Όταν μερικοί από τους δανειολήπτες αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα εν λόγω δάνεια, η τράπεζα προχωρούσε σε κατασχέσεις εκτάσεων, που αίφνης από ελληνικές γαίες γίνονταν τουρκική ιδιοκτησία…

«Ενοχλούσε» ο Στυλιανίδης

Σε πολιτικό επίπεδο, το παιχνίδι έφτασε σε τέτοιο σημείο, που το 2015 κατάφεραν να βγάλουν εκτός νυμφώνος –ευτυχώς προσωρινά– τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, που δεν εξελέγη, ο οποίος όχι μόνο φυλούσε Θερμοπύλες στη Ροδόπη, αλλά έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις. Προειδοποιούσε μάλιστα ότι διάφοροι ισχυροί μειονοτικοί αλώνιζαν στη Θράκη, ερήμην της ελληνικής πολιτείας, σημειώνοντας ότι ο ψευδομουφτής θα έφτανε στο σημείο να ζητήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα της αυτονόμησης της Θράκης. Η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη το μεταναστευτικό ρεύμα που δημιούργησε η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», προσπάθησε να φορτώσει τη Θράκη με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, πράγμα που κλιμακώθηκε με τα πρόσφατα επεισόδια στον Έβρο, στις αρχές της πανδημίας.

Ακραία συμβάντα

Μια σειρά συμβάντων στα νησιά –όπως για παράδειγμα η μεγάλη φωτιά στη Σάμο, αλλά και στη Μόρια– δεν μπορεί παρά να επέτειναν τον προβληματισμό. Και να λοιπόν που σήμερα φτάσαμε στο σημείο να αποκαλυφθεί και ο συγκεκριμένος αριθμός στοχοποιημένων από τις ελληνικές Αρχές τζιχαντιστών που δρουν και κινούνται στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, εξάλλου, εξετάζεται αν υπάρχει οποιοδήποτε σύστημα υποδοχής ή προώθησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαχητών του ISIS από Σύρους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Όμως, όπως αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα, ο βασικός προβληματισμός αφορά το κατά πόσο μπορεί τελικά να υπάρξει χρήση μελών του ISIS με αποστολές θανάτου στη χώρα μας από το καθεστώς Ερντογάν, όπως είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι.

Ο παράγοντας Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, και ενώ έχουν επενδυθεί πολλά στο ενδεχόμενο η νεοεκλεγείσα αμερικανική ηγεσία να μαζέψει τα καμώματα του Ερντογάν και δίνεται αγώνας έτσι ώστε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν να προηγηθεί αυτής του Τ. Ερντογάν, πηγές κινούμενες περί τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο λένε πως «η Νοτιοανατολική Μεσόγειος δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM