Ένας χρόνος "Κίτρινα γιλέκα"! Επεισόδια και συλλήψεις στη Γαλλία (photo)

Η πρώτη πανεθνική διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» έγινε στις 17 Νοεμβρίου του 2018, ακριβώς πριν από ένα χρόνο.

Περίπου 285.000 διαδηλωτές απέκλεισαν τότε δρόμους σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου καυσίμων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 28.000 πολίτες συμμετείχαν χθες στις διαδηλώσεις, ενώ οι διοργανωτές επιμένουν σε διπλάσιο αριθμό συμμετοχής, για την «53η εβδομάδα κινητοποιήσεων» η οποία επισκιάστηκε από βία.

«Καλώ τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν την Πλας ντ’ Ιταλί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Ντιντιέ Λαλμόν για να προσθέσει: «‘Όλοι όσοι κρύβουν το πρόσωπό τους, όλοι όσοι ρίχνουν πέτρες θα καλούνται να απολογηθούν».

Σε τουλάχιστον 125 ανέρχονται οι συλληφθέντες.

Συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, ενώ η αστυνομία επίσης παρενέβη για να εμποδίσει μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές να καταλάβουν τον περιφερειακό δρόμο του Παρισιού.

Image removed.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνα από σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, πυρπολημένων οχημάτων και διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπά τους να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι από αυτούς τους διαδηλωτές δεν φορούσαν τα χαρακτηριστικά κίτρινα γιλέκα.

Image removed.

Image removed.

Image removed.

Image removed.

Αλλού στη Γαλλία, περίπου 700 άνθρωποι συσπειρώθηκαν στην ανατολική πόλη της Λιλ, ενώ ξέσπασαν συγκρούσεις στη δυτική πόλη της Νάντης. Ειρηνικές ήταν οι διαδηλώσεις στο Μπορντώ.

Image removed.Image removed.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ,AFP