Πέρασε και τον «σκόπελο» της 8ης αξιολόγησης από την Κομισιόν

Θετική είναι η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Κομισιόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. 

Του Βασίλη Τσεκούρα

Η Κομισιόν τονίζει πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ακόμα και μέσα στην πανδημία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι «κίτρινες» κάρτες για καθυστερήσεις στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, έχουν βγει από το κέντρο του κάδρου.

Και πλέον η ευρωπαϊκή επιτροπή δίνει και νέα παράταση στον μηδενισμό του «στοκ» εκκρεμών συντάξεων μέχρι το τέλος του 2021, αντί για τα μέσα του επόμενου έτους.

Οι θεσμοί υπογραμμίζουν - σε μια ακόμα έκθεση - τη μεγάλη σημασία του νέου πτωχευτικού κώδικα, την επικείμενη εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στην ΑΑΔΕ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν ελάχιστες μέρες, αλλά και στην επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Παρά τις καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας, κρίνουν θετικά και το χρονοδιάγραμμα για την αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών που έχει μεταφερθεί για τα μέσα του 2021, ώστε να γίνει η βάση υπολογισμού για τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους. 

Επίσης, καλωσορίζει κάποια από τα προσωρινά μέτρα που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για το 2021, όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες και το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. 

Προβλέψεις πριν το lockdown 

Η Κομισιόν προβλέπει για φέτος ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη 5% το 2021, ωστόσο αυτές οι εκτιμήσεις είναι μάλλον ξεπερασμένες. Φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενσωμάτωσε το κόστος του 2ου lockdown, που σημαίνει ότι σύντομα θα αναγκαστεί να αλλάξει τις προβλέψεις της επί τα χείρω.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών έχει προαναγγείλει ύφεση πάνω από 10% φέτος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, η ύφεση θα φτάνει το 10,6%.

Στα δημοσιονομικά, η έκθεση αποκαλύπτει τον στόχο πρωτογενούς ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2021, στο 1,1% του ΑΕΠ. Βραχυπρόθεσμα το χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από 180,5% του ΑΕΠ το 2019 σε πάνω από 207% του ΑΕΠ το 2020.

«Ωστόσο, καθώς τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν προσωρινό χαρακτήρα και η οικονομία προβλέπεται να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης το 2021, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τάση από την επόμενη χρονιά. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης αναμένεται να κινηθούν περίπου στο 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, πριν μειωθούν σε περίπου 13% του ΑΕΠ έως το 2060», αναφέρει η έκθεση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM