Γαλλία και Ιταλία θα χορηγήσουν εκ νέου το εμβόλιο - Η θέση του Έλληνα υπουργού Υγείας για το εμβόλιο της AstraZeneca
Ερωτήματα γεννώνται μετά την απόφαση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να προχωρήσουν σε προληπτική αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες, έπειτα από κάποια περιστατικά θρομβώσεων. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, και η Ισπανία έβαλαν στον «πάγο» το εμβόλιο της Οξφόρδης, παρά τις ανακοινώσεις των ΠΟΥ και ΕΟΦ. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει δηλώσει πως οι εμβολιασμοί στη χώρα μας συνεχίζονται κανονικά.
της Κατερίνας ΘανάσηΤον χορό άνοιξε η Γερμανία, όταν ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε πως μετά τη χορήγηση του εμβολίου καταγράφηκαν επτά περιστατικά όπου παρατηρήθηκαν επιπλοκές που αφορούσαν τη δημιουργία θρομβώσεων. Ο Γερμανός υπουργός ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να αποφασίσει εκ νέου «εάν και πώς τα νέα ευρήματα επηρεάζουν την έγκριση του εμβολίου». Έτσι μετά από αυτή την ανακοίνωση ακολούθησε «ντόμινο» αναστολής χορήγησης του εμβολίου για προληπτικούς λόγους και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μήπως πρόκειται για εμπορικό πόλεμο;
Δημοσιεύματα αλλά και υγειονομικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως το εμβόλιο αποτελεί κόκκινο πανί για ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς και η συγκεκριμένη στάση τους μαρτυρά (γεω)πολιτικά συμφέροντα και ανταγωνισμούς μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή» δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ο γενικός διευθυντής του αρμόδιου οργανισμού φαρμάκων της χώρας AIFA, Νίκολα Μαγκρίνι, ενώ η βρετανική «The Guardian» τονίζει πως «οι επιφυλάξεις της Ευρώπης για το εμβόλιο της Οξφόρδης έχουν να κάνουν και με άλλους παράγοντες, πέραν της επιστήμης».
Τι προηγήθηκεΣτο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε δύο παραμέτρους που ενδεχομένως και να επηρεάζουν τη σχέση Βρετανίας - Ε.Ε. αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αρχικά, το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι το πιο φθηνό από όσα έχουν εγκριθεί και χορηγούνται ήδη, ενώ οι συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησής του είναι επίσης σχετικά εύκολες.
Δεύτερη και σημαντική παράμετρος που έχει ήδη οξύνει την αντιπαράθεση αυτή είναι η αθέτηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στην Κομισιόν η AstraZeneca και οι σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοση των συμφωνηθεισών δόσεων – τουλάχιστον με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η Κομισιόν.
Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στις Βρυξέλλες.
Η θέση της Ελλάδας
Με τη σειρά της, η Ελλάδα τάχθηκε απέναντι στη στάση αυτή των ευρωπαϊκών χωρών και συνέχισε κανονικά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει εκφράσει κάποια αντίδραση, αντίθετα εξέφρασε στήριξη στη συνέχιση των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Δεν αποφασίζουμε εμείς. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και να βγάζουν αποφάσεις».
Στροφή 180 μοιρών από Γαλλία και ΙταλίαΗ τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση αυτή έχει να κάνει με τη στροφή 180 μοιρών που κάνουν Γαλλία και Ιταλία, δύο μέρες μετά την απόφασή τους να αναστείλουν τη χορήγηση του εμβολίου. Οι δύο χώρες στρέφονται ξανά υπέρ του εμβολίου της Οξφόρδης μετά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι αρχηγοί των δύο χωρών ανέφεραν ότι είναι έτοιμοι να χορηγήσουν εκ νέου το εμβόλιο, μετά και τη θετική προκαταρκτική δήλωση του ΕΜΑ για τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Σκουτέλης: Συνεχίζουμε κανονικά τους εμβολιασμούς με AstraZeneca
- Θωμαΐδης: «Δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και άρση περιοριστικών μέτρων»
- Covid-19: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Johnson & Johnson