Σκουτέλης: Συνεχίζουμε κανονικά τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

«Οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετικές από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στον γενικό πληθυσμό»

Για το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega o παθολόγος - λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης.

«Πριν από λίγες μέρες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα περιστατικά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετικές από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στον γενικό πληθυσμό. Έτσι, αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει» υπογράμμισε.

«Υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων, παρά μόνο χρονική. Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί» τόνισε ο κ. Σκουτέλης.

Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις χώρες που ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, απάντησε ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της περιστατικά, τις δικές της αποφάσεις και το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών». Ανέφερε μάλιστα ότι ο ΕΜΑ αποφάνθηκε πριν από μία εβδομάδα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των περιστατικών.

Τέλος, ο κ. Σκουτέλης στάθηκε στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και δήλωσε πως μέχρι τον Μάιο «θα έχουμε αρκετά ποσοστά εμβολιασμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM