Θωμαΐδης: «Δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και άρση περιοριστικών μέτρων»

Ο Νίκος Θωμαΐδης προχώρησε στην εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί ένας ακόμη μήνας μέχρι να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της πανδημίας και κατ' επέκταση η άρση των περιοριστικών μέτρων

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, εμφανίστηκε αρκετά απαισιόδοξος αναφορικά με τις αναλύσεις των λυμάτων, εκτιμώντας παράλληλα, πως μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της πανδημίας της νόσου Covid-19.

«Ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου»

Μιλώντας την εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Σήμερα», ο καθηγητής εξήγησε ότι «ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου, οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα».

Στη συνέχεια, ο ίδιος επισήμανε πως «υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση».

«Το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο»

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ είπε χαρακτηριστικά πως «το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο και παρατηρείται αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο. Μικρή αύξηση φορτίου παρατηρήθηκε και χθες στην Αττική».

«Χρειάζεται επαγρύπνηση δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων», είπε αμέσως μετά ο Νίκος Θωμαΐδης.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην όλη κατάσταση

Ο καθηγητής ανέφερε πως οι παράγοντες που συμβάλουν στη διαμόρφωση της τωρινής κατάστασης είναι:

  • οι συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης,
  • η κόπωση των πολιτών,
  • τα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και προσδίδουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο σε εκείνους που μολύνουν,

Επιπλέον, η εκτίμηση αυτή του κ. Θωμαΐδη φαίνεται να ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένη και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM