Σαρηγιάννης: «Δεν θα ήθελα να κάνουμε ένα μαζικό άνοιγμα αγοράς»

Να προχωρήσουμε σε ένα ασφαλές άνοιγμα της αγοράς προτείνουν οι ειδικοί 

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και για το άνοιγμα της αγοράς, που συζητείται έντονα μετά και την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, μίλησαν σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, και ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Στην περιοχή μας είχαμε τους σεισμούς. Οι άνθρωποι μένουν πολλοί μαζί, αναγκάζονται να συγχρωτίζονται και υπολογίζουμε ότι στις δύο επόμενες εφημερίες θα έχουμε περισσότερες εισαγωγές από τις περιοχές αυτές. Προς το παρόν είναι ελεγχόμενη η κατάσταση με τις ΜΕΘ και τις κλινικές κορονοϊού. Υπάρχουν κρεβάτια. Είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη. Το lockdown που εφαρμόζεται δεν έχει αποδώσει» ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

«Όταν είναι λίγα τα κρεβάτια στην Αττική, είναι δύσκολο να ανοίξουμε»

«Ο χρόνος του lockdown επιβάλλεται από τους αριθμούς. Όταν είναι λίγα τα κρεβάτια στην Αττική, είναι δύσκολο να ανοίξουμε. Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των μέτρων. Πρέπει επιτέλους να πάμε στο υψηλό επίπεδο τηλεργασίας τώρα. Θα έπρεπε να είναι στο 70-80%. Πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις στα ΜΜΜ. Θα πρέπει στους εργασιακούς χώρους να γίνονται rapid tests, το ίδιο και στα σχολεία όταν ανοίξουν» εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

«Τις επόμενες ημέρες μπορεί να πάμε με υψηλά κρούσματα. Εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ. Έχει αυξηθεί ο δείκτης θετικότητας και η δυνατότητα επιμόλυνσης. Είμαστε σε αυξητική πορεία. Μπορεί να συνεχιστεί και μετά την Καθαρά Δευτέρα. Το να κάνουμε σχεδιασμό ανοίγματος είναι σωστό, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα ανοίξουμε και όχι την ημερομηνία. Το θέμα είναι να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Και αυτό προϋποθέτει δουλειά υποδομής και ίσως αλλαγές στη σειρά των εμβολιασμών» τόνισε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Πρώτα στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

«Συμφωνώ ότι το λιανεμπόριο υπό προϋποθέσεις δεν δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Για τα σχολεία, έχει λογική να πάμε πρώτα στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας. Δεν θα ήθελα να κάνουμε ένα μαζικό άνοιγμα της αγοράς. Αν κρατήσουμε την εστίαση κλειστή για ακόμη κάποιο διάστημα, δεν περιμένω εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε βάθος χρόνου» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM