Χαρδαλιάς: Τι αλλάζει στα SMS από αύριο- Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις

Τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ για να ανασχεθεί η διάδοση του κορονοϊού, ανακοινώθηκαν πριν λίγο από  τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες θορύβησαν ειδικούς και κυβέρνηση. Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, η Επιτροπή των ειδικών κατέληξε στην εισήγησή της προς την κυβέρνηση.

Όλες οι αλλαγές στο ΕΣΥ:

«Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι πλέον στο βαθύ κόκκινο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας το σχέδιο για το ΕΣΥ.

Οπως ενημέρωσε ο κ. Κικίλιας, το σχέδιο για το Σύστημα Υγείας είχε εκπονηθεί πέρυσι τέτοια εποχή και «το είχαμε εφαρμόσει εν μέρει στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα έχουμε αρνητικό ρεκόρ με 2.702 κρούσματα και στην Αττική 1.269».

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην ταχεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, ενώ επισήμανε ότι πλέον διασωληνώνονται και νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ο υπουργός, στη συνέχεια, ανακοίνωσε τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη «μάχη» κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως γνωστοποίησε, στο Ιπποκράτειο προστίθενται 7 ΜΕΘ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσθήκη 29 ΜΕΘ σε νοσοκομεία: Συγκεκριμένα 12 στον Ευαγγελισμό, 10 Τζάνειο και 7 Ασκληπείο.

Παράλληλα, το ΝΙΜΙΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non covid νοσοκομείο, ενσωματώνοντας τις παθολογικές κλινικές Ευαγγελισμού, «Γεννηματάς» και Ιπποκρατείού. Τα παραπάνω θα μετατραπούν σε κλινικές covid.

Το Ερρίκος Ντυνάν παραχωρείται εθελούσια στο δημόσιο για μη covid περιστατικά. Το Σεισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid περιστατικών.

Το Ωνάσειο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, θα δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, ενώ Θριάσιο και Ασκληπιείο θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά νοσοκομεία στις εφημερίες.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν: 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο Πέμπτη (4/3) στις 06.00 το πρωί κι ως την Τρίτη 16 Μαρτίου προβλέπονται τα εξής μέτρα:

Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.

Για το SMS 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ' εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.

Για το SMS 6 που αφορά στην άθληση, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα να μεταβεί με το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Οι περιοχές που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν

Αχαΐα,

Αρκαδία,

Θεσσαλονίκη,

Λάρισα,

Λευκάδα εκτός Μεγανησίου,

Φθιώτιδα,

Αργολίδα,

Κορινθία,

Θεσπρωτία,

Άρτα,

Σάμος,

Βοιωτία,

Χίος,

Αιτωλοακαρνανία,

Ρόδος,

Ηράκλειο και

Εύβοια εκτός Σκύρου.

Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρες κατατάσσονται στην κόκκινη κατηγορία αυξημένης επιτήρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM