Για τις χθεσινές εισηγήσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών και τα όσα δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα λαμβάνουν πλέον –1η δόση– οι πολίτες άνω των 60 ετών, τοποθετήθηκε νωρίτερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, δημιουργώντας νέα ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Το ερώτημα που έχει προκύψει είναι αν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca όσοι έκαναν την πρώτη, με την κ. Λινού να δηλώνει πως ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά απίθανο, εάν η πρώτη ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.
Μάλιστα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας δήλωσε μιλώντας στο sputnik: «Αυτό που δεν λέγεται ακόμα από την Επιτροπή είναι ότι και το Johnson & Johnson έχει τις ίδιες πιθανές παρενέργειες στις νέες γυναίκες. Αν και είναι μονοδοσικό –κάτι που μειώνει τον κίνδυνο της νόσησης–, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει παρενέργειες».
«Αν ήταν έξυπνη η πολιτεία, θα έλεγε το εξής απλό: Να κάνουν οι νέοι άνδρες το Johnson & Johnson, ενώ οι νέες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna» πρόσθεσε.
Τι δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας
Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας από το Λουξεμβούργο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός, τονίζοντας πως οι παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι απειροελάχιστες.
«Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών είναι μια επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες, που κάνει τη δουλειά της με αφοσίωση και με τα επιστημονικά δεδομένα. Γνωρίζω ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι έκαναν το εμβόλιο, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που προστατεύτηκαν από τον κορoνοϊό χάρη σε αυτό. Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουμε και η δεύτερη δόση του AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες παρενέργειες.
Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Η πορεία των εμβολιασμών προχωρά με ικανοποιητικό βαθμό. Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που θέλουμε, για να επιστρέψουμε ξανά σε μια κανονικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.