Ναρκοληψία: Τι είναι και πως θα την αντιμετωπίσετε

Η ναρκοληψία είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να ελέγχει τους κύκλους του ύπνου.

Τα άτομα με ναρκοληψία έχουν υπερβολική, ανεξέλεγκτη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί, επίσης, να κοιμηθούν ξαφνικά ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια κάθε είδους δραστηριότητας.

Η ναρκοληψία εμφανίζεται εξίσου σε άντρες και γυναίκες. Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν από νωρίς (7 έως 25 ετών), αλλά μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής. Εκτιμάται ότι 135.000-200.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ναρκοληψία. Ωστόσο, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν διαγνωστεί, ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος.

Συμπτώματα

Η ναρκοληψία είναι χρόνια πάθηση, αλλά συνήθως δεν επιδεινώνεται καθώς το άτομο γερνά. Τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν εξαφανίζονται ποτέ εντελώς. Τα πιο συνήθη είναι η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η καταπληξία, η παράλυση του ύπνου και οι παραισθήσεις. Αν και όλοι οι νοσούντες παρουσιάζουν ως σύμπτωμα την υπερβολική υπνηλία, μόνο το 10-25% των προσβεβλημένων ατόμων θα βιώσουν όλα τα άλλα συμπτώματα στη διάρκεια της ζωής τους.

Διαβάστε την συνέχεια στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM