Κορονοϊός: Οι παρενέργειες που έχουν τα εμβόλια

Τι παρενέργειες έχουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού;

Όπως κάθε νέο φάρμακο, έτσι και τα εμβόλια κατά του Covid-19 δεν είναι ακριβώς γνωστό τι μπορεί να προκαλέσουν. Οι πολλές κλινικές μελέτες έχουν βέβαια περιορίσει τους κινδύνους, εμφανίζοντας τις τυχόν παρενέργειες.

Τι είδους παρενέργειες προκαλούν τα εμβόλια;

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα και αμφότερα θεωρούνται ασφαλή. Στοιχεία για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine». Το φάρμακο βασίζεται σε νέα τεχνολογία, που χρησιμοποιεί μια συνθετική μορφή ενός μορίου που ονομάζεται messenger RNA. Το mRNA οδηγεί τα ανθρώπινα κύτταρα να παρασκευάσουν αντισώματα που θα καταπολεμήσουν τον Covid-19.

Στις δοκιμές του συμμετείχαν 40.000 εθελοντές, ενώ φάνηκε ότι το εμβόλιο εμφανίζει μόνο ήπιες παρενέργειες. Περίπου το 80% όσων εμβολιάστηκαν αισθάνθηκαν πόνο στο σημείο της ένεσης. Πολλοί επίσης ένιωσαν κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, ενώ ορισμένοι είχαν προσωρινά πρησμένους λεμφαδένες. Οι παρενέργειες αυτές ήταν πιο συχνές και έντονες στους νεότερους εθελοντές.

Διαβάστε την συνέχεια στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM