Η ύπνωση είναι ένα είδος καθοδηγούμενης χαλάρωσης και σίγουρα δεν πρέπει να συγχέεται με τον ύπνο. Πρόκειται για μια ψυχική κατάσταση που αποσκοπεί στη υψηλή εστίαση συγκέντρωσης και παράλληλα στη μειωμένη περιφερειακή συνειδητοποίηση.
Η ύπνωση, ως μέθοδος, όταν χρησιμοποιείται για κλινική αγωγή των ασθενών, ονομάζεται «υπνοθεραπεία».
Ο θεραπευτής, ο οποίος πρόκειται να ακολουθήσει αυτή την τεχνική, είναι απαραίτητο να είναι: εκπαιδευμένος επαγγελματίας υγείας στη συμβουλευτική, την ψυχοθεραπεία και την ύπνωση.
Ο Δημήτρης Κίμογλου μας εξηγεί που βοηθά η υπνοθεραπεία
Η κλινική ύπνωση ανήκει στην επιστήμη της ψυχοθεραπείας. Επιπλέον, αποτελεί έναν από τους κλάδους της ψυχολογίας που αναγνωρίστηκαν το 1950 από τον αμερικανικό σύλλογο.
Ο αναγνωρισμένος κλινικός υπνοθεραπευτής Δημήτρης Κίμογλου ρίχνει φως σε ενδεχόμενες παρανοήσεις γύρω από την υπνοθεραπεία. Παράλληλα, μας εξηγεί τις λειτουργίες και τα οφέλη της.
Η ύπνωση δεν είναι ύπνος
Η ύπνωση είναι ένα είδος καθοδηγούμενης χαλάρωσης. Μέσα από αυτήν επιτυγχάνονται αλλαγές στη συμπεριφορά του ανθρώπου.
«Αυτό συμβαίνει μέσω της μεταβολής των εγκεφαλικών κυμάτων. Ο εγκέφαλος λειτουργεί σε κάποιες ταχύτητες μέσα στην ημέρα οι οποίες αλλάζουν. Με τις τεχνικές της ύπνωσης (συνοδευόμενης μερικές φορές με μουσική υπόκρουση) ο άνθρωπος οδηγείται σε κατάσταση ηρεμίας. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται κάποιες δομές του εγκέφαλου που τον καθιστούν περισσότερο ανεκτικό στις υποβολές (λέξεις, προτάσεις, διδαχές), αλλάζοντας άμεσα τη συμπεριφορά του», τονίζει ο δρ Κίμογλου.
Δεν ελέγχει ο θεραπευτής τον ασθενή, αλλά ο ασθενής ελέγχει τον εαυτό του
«Η αλλαγή αυτή γίνεται σε ασυνείδητο και όχι συνειδητό επίπεδο. Αφορά όλα τα δεδομένα της ζωής μας, τα τραύματα, τα σοκ και τις αρνητικές εμπειρίες που έχουν καταγραφεί. Στην υπνοθεραπεία ο θεραπευτής δεν ελέγχει τον ασθενή, ο ασθενής ελέγχει τον εαυτό του», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχει απώλεια συνείδησης κατά την ύπνωση»
Και εξηγεί: «Στην ουσία, ο θεραπευόμενος κάνει ύπνωση στον ίδιο του τον εαυτό. Ο θεραπευτής τον οδηγεί και τον βοηθά να πετύχει τους στόχους της ύπνωσης. Ο ασθενής εισέρχεται σε ύπνωση μόνο όταν το θελήσει και μπορεί να εξέλθει από την ύπνωση όταν ο ίδιος το αποφασίσει. Δεν υπάρχει απώλεια συνείδησης κατά την ύπνωση. Επίσης, δεν υπάρχει αμνησία μετά την υπνοθεραπεία, εκτός από ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων».
Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr