Μητσοτάκης: Αυστηροποιείται το ποινικό πλαίσιο για την κακοποίηση

Μητσοτάκης: Αλλαγές στον ποινικό κώδικα για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας - Άμεση καταγραφή σε διαδικτυακή πύλη

 

Του Μάκη Θεοδώση

 

Η υπόθεση Λιγνάδη αποτελεί ευκαιρία για μια νέα αρχή στην αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων, με δέσμη μέτρων που εξασφαλίζουν ασφάλεια, έλεγχο και λογοδοσία σε κάθε εργασιακό χώρο.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους αλλά και τη δημιουργία της κεντρικής διαδικτυακής πύλης metoo.gov.gr, όπου θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο. Όπως ανέφερε, «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια», ενώ εγκαινιάζεται και η κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr, όπου θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο».

Η ιστοσελίδα metoogreece.gr, που δημιουργήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, είναι ένα εργαλείο της πολιτείας στη διάθεση όλων των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και τις δράσεις καταπολέμησής τους, ενώ υπάρχουν και σχετικά τηλέφωνα επικοινωνίας για καταγγελίες. Σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον καθένα και την καθεμία να αντιδράσει σε κάθε μορφή παρενόχλησης και κακοποίησης.

«Θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Το μητρώο αυτό, το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ανακοίνωσε τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης, «γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη».

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά. «Έχει λεχθεί ότι η πολιτική δεν έχει ηθική. Διαφωνώ. Οφείλει να έχει τη δική της ηθική, αυτή που απέχει από την απλοϊκή ηθικολογία. Ένα κριτήριο. Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη ξεχωριστά», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM