«Σήμερα στην Ελλάδα η απασχόληση 1 στους 4 εργαζόμενους δεν δηλώνεται ή δηλώνεται μερικώς, με αποτέλεσμα να χάνει την ασφάλεια και να αμείβεται λιγότερο. 600.000 εργατοτεχνίτες εξακολουθούν να θεωρούνται κατώτεροι των υπαλλήλων, ενώ επαγγελματίες σε υπηρεσίες ολοένα και πιο διαδεδομένες, όπως οι ταχυμεταφορές, δεν έχουν πλαίσιο και προστασία. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι διακρίσεις και απουσιάζουν τα δικαιώματα. Όπως να μπορεί κάποιος θα ορίζει τον χρόνο δουλειάς του με βάση τις προσωπικές του ανάγκες» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του από το βήμα της Βουλής.
Και συνέχισε: «Σταδιακά, τα τελευταία χρόνια μειώνεται η συμμετοχή και των γυναικών και των νέων στην απασχόληση. Εργαζόμενοι και μη αναστατώνονται από ξαφνικές απεργίες, οι οποίες, αν και συχνά κηρύσσονται παράνομες, τελικά γίνονται σε βάρος των πολλών. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα η απεργία των ΜΜΜ κυμάνθηκε από 10 έως 20%, το κέντρο όμως παρέλυσε. Υποτίθεται ότι ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση, αλλά τα θύματα ήταν οι πολίτες.
Ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά μετά το 1992. Θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον Μεσαίωνα. Απαντά σε παθογένειες του παρελθόντος, σε προκλήσεις του παρόντος αλλά και σε ζητούμενα του μέλλοντος. Οι αντίθετοι είναι οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης. Με τα 129 άρθρα του οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον».
Οι τρεις τομές του εργασιακού νομοσχεδίου
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τρεις τομείς του εργασιακού νομοσχεδίου:
«Τομή 1: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας: χτυπά μαύρη εργασία, αδήλωτες υπερωρίες και φοροδιαφυγή. Καταργείται έτσι κάθε αυθαιρεσία και από κάθε πλευρά. Πρόκειται για μέτρο που αφορούσε πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ.
Τομή 2: Ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία παύει να ανήκει στον εκάστοτε υπουργό και αναβαθμίζεται σε ανεξάρτητη αρχή. Γιατί ενοχλείστε τόσο πολύ; Μήπως σπάνε “μαγαζάκια” που είχαν στηθεί;
Τομή 3: Δυνατότητα για κάθε εργαζόμενο να διευθετεί τον χρόνο δουλειάς του. Έτσι ο εργαζόμενος θα μπορεί να διατηρεί ελεύθερες μέχρι και τρεις ημέρες την εβδομάδα. Ευνοεί τα εποχικά επαγγέλματα και πολλές ακόμη κατηγορίες εργαζομένων».
«Για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές»
«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια.
«Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε, για να συμπληρώσει ότι «ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για έξι μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».