Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Οι χυδαίοι είναι εντός των τειχών - Το πρόβλημα είστε εσείς και μόνο εσείς»

Τσίπρας: «Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω πως μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό»

«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό ξεκίνησε να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός, φρόντισε να κατεβάσει το επίπεδο σε τοπικό ερασιτεχνικό, ούτε καν σε Γ' Εθνική», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της πρωτολογίας του στη Βουλή για το θέμα της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου και σχολιάζοντας την πρωτολογία Μητσοτάκη.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

«Βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και αποτρόπαια εγκλήματα. Ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης», ανέφερε.

«Δεν είπατε ούτε μια συγγνώμη»

«Δεν είπατε έστω και μια συγγνώμη, έστω και μια αναφορά στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, σε λάθη και παραλείψεις. Αντ' αυτού, επιλέξατε να αλλάξετε το πλαίσιο της συζήτησης. Κάνετε ένα λάθος.

Δεν ήρθατε για να δώσετε εξηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί. Ήρθατε αδιαφορώντας για τον κόσμο που μας παρακολουθεί για να στήσετε κομματική αντιπαράθεση.

Δεν είναι θέμα κομμάτων, υπερβαίνει τα κόμματα, είναι θέμα κοινωνίας, που αυτές τις μέρες έχει αρρωστήσει, που πονά, και αφορά κάθε μάνα και πατέρα. Απευθυνθείτε στους ψηφοφόρους και βουλευτές σας που ζητούν παραίτηση Μενδώνη. Εγώ σε αυτόν τον κόσμο θέλω να απευθυνθώ».

«Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στα θύματα που τόλμησαν»

«Θέλω να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στα θύματα που τόλμησαν. Στα αγόρια και τα κορίτσια που κουβαλούσαν στα άδυτα της ψυχής τους ένα βαθύ τραύμα και που έδειξαν δημόσια τις πληγές τους, παρά ότι τα άτομα ήταν με εξουσία και δημοσιότητα.

Σε αυτούς ένα μεγάλο "ευχαριστώ». Ύψωσαν τη φωνή τους ως ένα φράγμα στη λήθη, την ανοχή και τη συγκάλυψη. Ελπίζω για την κάθαρση και να προστατεύονται αγόρια και κορίτσια στο μέλλον από κακοποίηση. Σε αυτούς οφείλεται η συζήτηση στην κοινωνία και το σύστημα. Οφείλουμε να στηρίξουμε σήμερα. Και με διάθεση αυτοκριτικής, άγνωστη λέξη σε εσάς, κ. Μητσοτάκη».

«Να γίνει κανόνας το θάρρος και όχι η συγκάλυψη»

«Να γίνει κανόνας το θάρρος και όχι η συγκάλυψη. Δεν θα δικάσουμε εδώ ούτε θα καταδικάσουμε. Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο. Υπάρχουν μόνο ποινικές κατηγορίες; Πολιτικές δεν υπάρχουν που συγκροτούν ένα πολιτικό σκάνδαλο; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια μας μια προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης;

Δεν επιχειρήθηκε το σκάνδαλο Λιγνάδη να φανεί ως ταλαιπωρία του σκηνοθέτη για το τίποτε; Δεν επιχειρήθηκαν να εμφανιστούν οι κατηγορίες ως παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας; Το τεκμήριο της δικής σας πολιτικής αθωότητας;».

«Στην αίθουσα πλανάται η σκιά της υπουργού Πολιτισμού»

«Γιατί σε αυτή την αίθουσα μια βαριά σκιά πλανάται πάνω από εσάς. Είναι η σκιά της Μενδώνη, που σύσσωμος ο κόσμος των τεχνών - πολιτισμού και βουλευτές σας ζητά να παραιτηθεί.

Που επιμένετε να την προστατεύετε και να τη στηρίζετε παρά την κατακραυγή του κόσμου της τέχνης εναντίον της, δήθεν επειδή ξεκόλλησε τις επενδύσεις. Αν είναι έτσι, αλλάξτε τη με τον Γεωργιάδη, που δεν έχει ξεκολλήσει καμία επένδυση.

Για τον τρόπο που επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο Μενδώνη - Λιγνάδη.

Εσείς δεν ακούτε τη βοή που έρχεται από τον πολιτισμό και την κοινωνία. Ή μάλλον κάνετε πως δεν ακούτε την πάνδημη απαίτηση της κοινωνίας».

«Μπορεί μια υπουργός να εκβιάζει τον πρωθυπουργό;»

«Αναρωτιέμαι γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος. Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω πως μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Η Μενδώνη από μόνη της κινήθηκε σε αυτή την ιστορία; Από μόνη της αποφάσισε να αλλάξει τον νόμο για την πρόσληψη Λιγνάδη;

Από μόνη της η κ. Μενδώνη τον διόρισε καλλιτεχνικό διευθυντή, τον οποίο δήλωσε πως δεν γνώριζε; Και να επικαλεστεί λόγους δημοσίου συμφέροντος για την κατάργηση του διαγωνισμού;

Συγκάλυψη ημερών, δίνοντας χρόνο στον Λιγνάδη να εξαφανίσει στοιχεία. Από μόνη της επέλεξε να μην προσφεύγει στη Δικαιοσύνη επί 15 ημέρες; Από μόνη της τα έκανε όλα αυτά; Τι ρεσιτάλ υποκρισίας είναι αυτό; Θα πείσετε τους βουλευτές;

Από μόνη της αποφάσισε να ζητήσει μεν την παραίτηση Λιγνάδη, αλλά να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη τη μέρα που ζήτησε την παραίτηση, παρά να περιμένει, δίνοντας κρίσιμο χρόνο στον κατηγορούμενο, παρά να περιμένει στις 19 ότι υπήρχε πληροφορία και κατατέθηκε μήνυση και μη παραγραμμένο αδίκημα. Τότε έκανε δήθεν τάχα αναφορά. Από μόνη της αποφάσισε να τα κάνει όλα αυτά; Ο ελληνικός λαός περιμένει να ακούσει».

«Τι σήμα δίνετε στην κοινωνία;»

«Διαχείριση Βατερλό. Τι σήμα δίνετε στην κοινωνία; Τι σήμα δίνει, για παράδειγμα, ο κ. Ρωμανός όταν επιτίθεται στο ΣΕΗ, σε αυτούς τους ανθρώπους που θεσμικά προωθούν τις καταγγελίες στη Δικαιοσύνη;

Όταν τους κατηγορεί ότι ήξεραν και δεν μιλούσαν;

Σοβαρά τώρα; Αυτή είναι η γραμμή της ΝΔ; Είναι ακριβώς το ίδιο το απαράδεκτο "τώρα το θυμήθηκε"; Όταν καταγγέλλει ένα παιδί μετά από χρόνια, ποτέ δεν ξέχασε γιατί η κακοποίηση ήταν βαθιά χαραγμένη στην ψυχή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης να φροντίζει για την υπερασπιστική γραμμή της κ. Μενδώνη, λέγοντας ότι τη μισούν οι αριστεροί.

Αλήθεια, σκεφτήκατε πολύ γι' αυτή τη γραμμή; Και δεν σκεφτήκατε ότι εξευτελίζετε τα παιδιά που τόλμησαν να καταγγείλουν τους δυνάστες τους; Αυτά τα παιδιά κατήγγειλαν γιατί ξεκόλλησε το Ελληνικό; Πόση χυδαιότητα στη σκοπιμότητά σας;

Από σεβασμό στον Λιγνάδη αποκρύψατε την αλήθεια των θυμάτων; Αυτό κάνατε;».

«Κύριε Μητσοτάκη, είστε πολιτικά έκθετος και πολιτικά ακάλυπτος όσο καλύπτετε την υπουργό σας»

«Δεν είναι λοιπόν η ποιότητα του διαλόγου το πρόβλημα, αλλά το περιεχόμενο των πράξεων. Είναι η αβάσταχτη πραγματικότητα που βιώνουν οι  πολίτες. Αυτή που πρέπει να αλλάξουμε.

Ψάξτε την ευθύνη στις πολιτικές σας, στην κυβέρνησή σας. Μέσα σας. Οι χυδαίοι είναι εντός των τειχών. Το πρόβλημα είστε εσείς και μόνο εσείς και από εκεί πρέπει να αρχίσει η κάθαρση», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.