Άτολμα η Ευρώπη επέβαλε κυρώσεις-χάδια στον Ερντογάν Του Γιάννη Βασιλακόπουλου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείλιασε για μιαν ακόμη φορά κι όπως αναμενόταν , περιορίστηκε σε «κούφιες» προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, μεταθέτοντας την επιβολή των όποιων κυρώσεων για το Μάρτιο - και βλέπουμε. Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε, προέκυψε στη μία τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από πολύωρη διαβούλευση, η οποία όπως φάνηκε «ώδινεν όρος και έτεκε μυν». Το κείμενο συμπερασμάτων είναι σαφές πως δεν ικανοποίει σε καμιά περίπτωση την Ελλάδα, αποκαλύπτει μια Ευρωπαϊκή Ένωση με πολύ αδύναμη συνοχή και επί της ουσία δημιουργεί τον κίνδυνο να δίνεται απλώς χρόνος στον Ερντογάν για δημιουργία τετελεσμένων … Και τρεις μήνες είναι πολλοί…
Κυβερνητικές πηγές αντέδρασαν με τρόπο που δείχνει πως και η κυβέρνηση διαβάζει τα εξαγόμενα και αυτής της Συνόδου Κορυφής, ως πολύ χαμηλή πτήση σε σχέση με τις Ελληνικές στοχεύσεις. Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές τόνισαν πως «η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά» και επεσήμαναν πως διευρύνεται «η λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το κείμενο επί της ουσίας δικαιώνει τις πιο επιφυλακτικές προσεγγίσεις που, για να λέμε την αλήθεια, πλειοψηφικά είχαν διατυπωθεί όλες τις προηγούμενες μέρες κι ήρθε για μιαν ακόμη φορά να αποδείξει πως οι μεγάλες Δυνάμεις της Ένωσης – και για να μιλήσουμε ευθέως με «Διευθύνσεις και ονόματα», κυρίως η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες- ρισκάρουν αβασάνιστα την Ευρωπαϊκή Συνοχή και θυσιάζουν με ευκολία το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο για χάρη των επί μέρους συμφερόντων τους. Αυτό μάλιστα διατυπώνεται στο κείμενο , όπου γίνεται αναφορά στο «στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε.» για μία «συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία». Η πρόταση για μία θετική ατζέντα «παραμένει στο τραπέζι», όπως αναφέρεται, «σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμήσει να προωθήσει μία γνήσια εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη-μέλη της και να επιλύσει διαφορές μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Αναφέρονται μάλιστα και τα πιθανά πεδία μίας τέτοιας θετικής ατζέντας: η οικονομία και το εμπόριο, οι επαφές σε επίπεδο πολιτών, διάλογοι σε υψηλό επίπεδο και «συνεχιζόμενη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης».
Την ίδια στιγμή η διατύπωση των επικείμενων κυρώσεων οψέποτε αυτές επιβληθούν μοιάζει με προσπάθεια να «χρυσωθεί το χάπι». Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να αποκλιμακώσει τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, και προτρέπει την Άγκυρα να συνεχίσει ομαλά τις απευθείας διερευνητικές επαφές της με την Αθήνα.
Ακόμα, ο οργανισμός «καλεί την Τουρκία για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των δικτύων λαθρομετανάστευσης».
Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στη λήψη περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση της απόφασης της 11ης Νοεμβρίου 2019.
Επιπλέον, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνάρτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται να υποβάλουν έκθεση για τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις του οργανισμού με την Τουρκία έτσι ώστε στην επόμενη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Μάρτιο, να αποφασιστεί τυχόν επέκταση των όσων αναφέρονται στο εν λόγω κείμενο συμπερασμάτων.
Δεν λείπουν μάλιστα οι αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν πως η συγκεκριμένη αντίδραση της Ένωσης παρακάμπτει το διεθνές δίκαιο και επί της ουσίας «κάνει τα στραβά μάτια» στη συνέχιση της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2021.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Pacta sunt servanda
- Τουρκία: «Κυρώσεις για τα μάτια του κόσμου» ή … Καλένδες, εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
- Ανακοινώσεις Πέτσα – Γεωργιάδη σήμερα για το λιανεμπόριο