«Αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» αναφέρει το παλιό, αλλά πάντα επίκαιρο, μότο των χρηματιστών
Σε διεθνές επίπεδο, το μυαλό όλων πηγαίνει στα κρυπτονομίσματα, με το πλέον γνωστό ψηφιακό «νόμισμα», το bitcoin, να «σπάει» καθημερινά νέο ιστορικό ρεκόρ.
Του Βασίλη ΤσεκούραΗ τιμή του έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε ένα έτος και φυσικά η απόδοσή του είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με αυτή των πιο παραδοσιακών επενδύσεων, όπως σε μετοχές, χρυσό και εμπορεύματα. Πλέον, βρίσκεται στα 52.333 δολάρια, όταν την Πρωτοχρονιά του 2021 είχε βρεθεί στα 29.259 δολάρια!
Αξίζει να σημειωθεί, φυσικά, πως στα μέσα Φεβρουαρίου του 2018 το bitcoin άξιζε… 9.499! Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως ένας επενδυτής αν είχε αγοράσει ένα ολόκληρο bitcoin (έχει τη δυνατότητα αγοράς υποδιαιρέσεων του κρυπτονομίσματος) σήμερα θα είχε κερδίσει 42.658 δολάρια.
Η «φρενίτιδα» με το bitcoinΤι έχει κάνει τα κρυπτονομίσματα και «αρχηγό» το bitcoin τόσο ελκυστικό στους επενδυτές;
Τράπεζες και επενδυτές είδαν από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν τα κρυπτονομίσματα μια νέα «διέξοδο» στις παραδοσιακές επενδύσεις νομισμάτων, αλλά και ένα νέο τρόπο συναλλαγών, δημιουργώντας ένα «ηλεκτρονικό νόμισμα».
Η σταθερή άνοδος του bitcoin στηρίζεται από τη διευρυνόμενη υιοθέτησή του από μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως από την Tesla, η οποία ανακοίνωσε ότι επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια στο κρυπτονόμισμα.
«Η μεταβλητότητα του bitcoin είναι πιθανό να συνεχισθεί βραχυπρόθεσμα και να παραμείνει υψηλή βραχυπρόθεσμα έως ότου παγιωθεί στο επόμενο επίπεδό του», δήλωσε αναλυτής του Bloomberg Intelligence, προσθέτοντας ότι τα 100.000 δολάρια μπορεί να είναι ένας πιο μακροπρόθεσμος στόχος.
Στο επενδυτικό «ραντάρ» παγκόσμιων κολοσσώνΠέρα από την Tesla που εκτόξευσε την τιμή του bitcoin, φαίνεται πως υπάρχουν δεκάδες ακόμα επιχειρήσεις – κολοσσοί που εξετάζουν πιθανή επένδυση στα κρυπτονομίσματα.
Για παράδειγμα, μία επενδυτική εταιρεία της Morgan Stanley εξετάζει αν θα επενδύσει σε αυτό, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Στον Καναδά, αξιωματούχοι ενέκριναν το πρώτο βορειοαμερικανικό fund σε bitcoin, το οποίο τελεί υπό διαπραγμάτευση σε χρηματιστήριο.
Η MicroStrategy ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι θα πουλήσει 600 εκατομμύρια δολάρια μετατρέψιμων ομολόγων και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει περισσότερα κρυπτονομίσματα.
Η αμερικανική τράπεζα BNY Mellon ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας για τη διαχείριση και αποθήκευση παραδοσιακών και ψηφιακών assets. Η Mastercard σχεδιάζει να επιτρέψει σε κατόχους μετρητών να κάνουν συναλλαγές σε συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα μέσω του δικτύου της.
Ψηφιακά νομίσματα έχουν προσελκύσει ήδη την προσοχή μεγιστάνων των hedge funds, όπως των Alan Howard και Paul Tudor Jones.
Δημοπρασίες με… κρυπτονομίσματαΟ διεθνής… «πανικός» που έχει προκύψει γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα, δεν έχει αφήσει αδιάφορους και του οίκους δημοπρασιών. Ο πλέον γνωστός οίκος Christie’s ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 11 Μαρτίου δημοπρασία του έργου Everydays: The First 5000 Days, του ψηφιακού καλλιτέχνη Mike Winkelmann, γνωστού ως Beeple.
Ο γνωστός οίκος αποκάλυψε στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg ότι θα δεχθεί το κρυπτονόμισμα “Ether” ως πληρωμή για την κύρια τιμή του έργου τέχνης. Το ποσό της προμήθειας που ορίζεται επί τις τιμής, θα πληρωθεί σε δολάρια.
«Το Ethereum είναι σαν το Bitcoin, αλλά μπορείτε να προγραμματίσετε κανόνες πάνω από αυτό που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας αυτών των πραγμάτων. Το έξυπνο χρήμα είναι το ευκολότερο είδος αναλογίας για τους ανθρώπους», τόνισε στο Bloomberg ο Winkelmann.
Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοίΗ πρόσφατη εκτόξευση της τιμής του bitcoin έχει βέβαια δημιούργησε αμφιβολίες σε πολλούς επενδυτές, καθώς φέρει στη μνήμη πολλών επενδυτών το ράλι που είχε καταγράψει το 2017, φτάνοντας τότε σχεδόν τα 20.000 δολάρια, πριν σημειώσει βουτιά το επόμενο έτος χάνοντας το 80% της αξίας του.
Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές και αναλυτές που θεωρούν το «ράλι» του Bitcoin ως παράδειγμα κερδοσκοπικής «φρενίτιδας» διεθνείς αγορές, θεωρώντας ότι ενδεχομένως η εκτόξευση της τιμής του να αποτελεί μια επενδυτική «φούσκα».
*Το παρόν άρθρο έχει ως στόχο τη γενική ενημέρωση των αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή ή σύσταση ή πρόταση ή προτροπή ή παρότρυνση για οποιουδήποτε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση ή επενδυτική συμβουλή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Γιάνης Βαρουφάκης: Η «φούσκα» του Bitcoin και ο δυστοπικός μετακαπιταλισμός
- Bitcoin: Ο άγνωστος κόσμος του ψηφιακού νομίσματος
- Bitcoin: Κρυπτονόμισμα «νέας εποχής» ή παράλογου ρίσκου;