Γιάνης Βαρουφάκης: Η «φούσκα» του Bitcoin και ο δυστοπικός μετακαπιταλισμός

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» μίλησε για την «φούσκα» του Bitcoin, καθώς και τον δυστοπικό μετακαπιταλισμό

Στην κυριαρχία των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων, αλλά και στο κρυπτονόμισμα, το ευρέως γνωστό Bitcoin, το οποίο αποκάλεσε «φούσκα», αναφέρθηκε οΓιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέπτυξε τις αλλαγές που καταγράφονται στο καπιταλιστικό σύστημα, υπογραμμίζοντας πως ο καπιταλισμός «έχει ήδη μεταμορφωθεί σε κάτι διαφορετικό, σε κάτι το οποίο έχει ξεφύγει από την παραδοσιακή καπιταλιστική οργάνωση παραγωγής, όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκοσμίως».

«Βρισκόμαστε ήδη στον μετακαπιταλισμό»

Και ο ίδιος συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήδη βρισκόμαστε στον μετακαπιταλισμό, όχι αυτόν που ήθελε η Αριστερά αλλά σε κάτι πολύ χειρότερο, εγώ το ονομάζω τεχνοφεουδαρχία».

Τα θέματα αυτά μελετά το Κέντρο για τον Μετακαπιταλιστικό Πολιτισμό που έχει ιδρύσει το ΜέΡΑ25. Άποψη του κ. Βαρουφάκη είναι ότι «βρισκόμαστε ήδη στον μετακαπιταλισμό, είναι δυστοπικός και πηγαίνει από τη μία κρίση στην άλλη για την τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων».

«Σίγουρα δεν είναι νόμισμα»

Αναφορικά με το Bitcoin ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι μία εξαιρετική λύση σε ένα πρόβλημα που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη. Σίγουρα δεν είναι νόμισμα. Από το 2010 λέω στον κόσμο "μη βάλετε χρήματα στο bitcoin" γιατί είναι μία καθαρή φούσκα. Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για το bitcoin είναι ο αλγόριθμος, το λογισμικό πάνω στο οποίο έχει γραφτεί και μπορεί να αποτελέσει λύση για πολλά πράγματα. Η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το bitcoin έχει πολύ μεγάλες εφαρμογές σε άλλα πράγματα. Το bitcoin αυτό καθ' αυτό είναι μία πυραμίδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM