Πρόσκληση με… παγίδες από τον Τσαβούσογλου

Πρόσκληση με… παγίδες για έναρξη των διερευνητικών επαφών, εντός του μήνα, διατύπωσε δημόσια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αποδέκτη τη χώρα μας.

του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Δεν έγινε ξαφνικά χώρα που αγαπά τον διάλογο η Τουρκία, μάλλον όμως επιχειρεί να στήσει …διπλωματικό δόκανο στη διπλωματία αφού με διάφορες αφορμές ναρκοθετεί τη διαδικασία. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως η πρόταση διατυπώθηκε ευθέως. “Καλούμε την Ελλάδα για τις πρώτες διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο. Είμαστε έτοιμοι ως χώρα, που έχει αυτοπεποίθηση σε όλα τα επίπεδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης πως “όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου”.

Υπενθυμίζεται, πως ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην ’’Καθημερινή της Κυριακής’’ είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές οψέποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση. Σημείωσε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει πρόσκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε τα ακόλουθα:

"Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM